Wat de umc’s van Nederland doen voor het leven van morgen

11 september 2020• NIEUWSBERICHT

Binnen no-time een database met gegevens van coronapatiënten optuigen. Studenten geneeskunde en verpleegkunde leren hoe ze moeten denken én werken als een team. Erfelijke hartziektes opsporen voor families. Zorgen dat de gezondheid van de volgende generatie nog beter is dan die van vandaag. Het zijn een paar voorbeelden van wat de universitair medische centra (umc’s) van Nederland doen voor onze toekomstige gezondheidszorg. Belangrijk werk waar niet iedereen weet van heeft. Om die reden lanceren we voorhetlevenvanmorgen.nl. Een website met bijzondere cases en mooie verhalen over het werk vande umc’s. Over onze professionals van vandaag die werken aan de zorg voor morgen.

Onderzoek, onderwijs en zorg 

In de umc’s van Nederland werken ruim 70.000 professionals samen aan de zorg en gezondheid van morgen. Medisch specialisten behandelen patienten met complexe aandoeningen. Verpleegkundigen krijgen bij de umc’s hun (vervolg)opleiding. Studenten worden in samenwerking met de universiteiten opgeleid tot de dokters van morgen. Wetenschappers zorgen met hun onderzoek dat patiënten steeds beter kunnen worden behandeld en ziekten kunnen worden voorkomen, zoals in de strijd tegen het coronavirus. Het beste wat we een patiënt vandaag kunnen bieden, kan morgen nog beter. Dat is wat ons drijft. We zorgen, onderzoeken en leren. 

Landelijke aanpak COVID-19 

“Neem COVID-19”, zegt Margriet Schneider, voorzitter van het UMCU en van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de koepel waarin de umc’s zijn verenigd. “Vanaf de eerste alarmerende berichten over dit onbekende virus hebben wij als umc’s onze wetenschappelijke kennis en inzichten gebundeld. Hoe we samenwerken op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs willen we graag delen met de buitenwereld. Er is veel waardering voor de umc’s en voor onze medewerkers, maar mensen weten vaak niet wat deze ‘grote ziekenhuizen’ doen. Vandaar dat we zo blij zijn met dit online platform. Met verhalen uit de praktijk kunnen we de gezamenlijke, landelijke aanpak van bijvoorbeeld COVID-19 nog beter zichtbaar maken voor een groot publiek.” 

De umc’s nemen hun verantwoordelijkheid. We zorgen, onderzoeken en leren. En komen zo verder. LUMC-voorzitter Douwe Biesma: “De samenwerking tussen het LUMC en de andere umc’s is ontzettend waardevol. Door onze kennis en expertise op het gebied van onderwijs, onderzoek en zorg samen te brengen, weten we veel te bereiken. Zo ook in tijden van COVID-19, waar we met elkaar te strijd aangaan om een vaccin te vinden”.

Verhalen uit de praktijk 

Lees de cases en verhalen uit de praktijk en ontdek wat de umc’s nog meer doen op www.voorhetlevenvanmorgen.nl. De thema’s van de campagne zijn in overeenstemming met de afspraken die de umc’s met de minister van VWS hebben gemaakt. 

Bekijk het filmpje wat de umc’s doen voor het leven van morgen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.