Pan-Europees samenwerken tegen de pandemie

15 september 2020• NIEUWSBERICHT

Alleen door wereldwijd samen te werken kan het coronavirus succesvol worden bestreden. Lees hier hoe het LUMC antivirale middelen ontwikkelt in een samenwerking met 7 Europese partners.

Wetenschappers zijn dag en nacht op zoek naar vaccins en medicijnen tegen het coronavirus (SARS-coronavirus-2). Zo werken onderzoekers van het LUMC binnen het SCORE-project samen met 7 Europese partners aan de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen. Zodat patiënten kunnen worden behandeld en de verspreiding van coronavirussen kan worden beperkt. 

Naast deze bijzondere samenwerking wordt in Leiden gewerkt aan meerdere vaccin-opties tegen het coronavirus. Het LUMC gebruikt zijn uitgebreide coronavirus-expertise en goed beveiligde laboratoria om kandidaat-vaccins en virusremmers snel te testen op effectiviteit en veiligheid. 

Alle onderzoeksresultaten worden beschikbaar gemaakt voor onderzoekers van universiteiten en bedrijven wereldwijd. Door kennis te delen kan de wetenschappelijke wereld samen sneller tot medicijnen of vaccins komen. En zijn we beter voorbereid op toekomstige uitbraken van nieuwe coronavirussen.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg. Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

"Het is uitermate belangrijk om virusremmers op de plank te hebben klaarliggen,volledig ontwikkeld en getest en klaar voor gebruik om de volgende epidemie in de kiem te smoren." - Prof. Dr. Eric Snijder

Meer weten?

SCORE en PREVENT nCoV-19

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), onder leiding van dr. Martijn van Hemert en prof. dr. Eric Snijder, gaan samen met 7 Europese partners onderzoeken hoe ze antivirale geneesmiddelen kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden. Dit doen ze binnen het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response). 

Naast het SCORE-project is de LUMC afdeling Medische Microbiologie ook betrokken bij het PREVENT nCoV-19 project. Binnen dit onderzoeksproject wordt een potentieel SARS-CoV-2 vaccin in het laboratorium en kliniek onderzocht op effectiviteit en veiligheid. Het onderzoeksteam van dr. ir. Marjolein Kikkert en prof. dr. Eric Snijder gaat tests ontwikkelen die snel kunnen aantonen of de door het vaccin geïnduceerde antilichamen kunnen voorkomen dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, de cellen binnendringt. De projecten waar Snijder, van Hemert en Kikkert aan werken, krijgen beide onderzoeksgelden uit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

Lees meer over wat de umc's doen in de strijd tegen het coronavirus op de voorhetlevenvanmorgen.nl

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.