LUMC-hoogleraar Maria Yazdanbakhsh genomineerd voor Huijbregtsenprijs 2020

15 september 2020• NIEUWSBERICHT

Hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Maria Yazdanbakhsh is genomineerd voor de Huijbregtsenprijs 2020 voor haar werk naar malariavaccins. Ze onderzoekt het verschil in effectiviteit van een malariavaccin in Westerse en lage-inkomenslanden. De Huijbregtsenprijs wordt op 5 oktober uitgereikt tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij.

De Huijbregtsenprijs is bedoeld voor wetenschappers die recentelijk onderzoek hebben uitgevoerd dat een bijzondere maatschappelijke meerwaarde heeft. Maria is voorgedragen door het LUMC en de Universiteit Leiden voor haar onderzoek naar waarom een malariavaccin dat succesvol is getest in Westerse landen, veel minder goed werkt in landen zoals Gabon en Oeganda.

Relevant onderzoek

De jury roemt Maria voor haar diepgravende fundamentele onderzoek dat ze combineert met kwalitatief hoogwaardig veldonderzoek. Het Juryrapport: “Het werk van Yazdanbakshs in lage- en middeninkomenslanden heeft daar grote impact op gezondheidsonderzoek en lokale zorg. Vaccinontwikkeling en -toepassing is relevanter dan ooit, dus de impact van dit onderzoek zou nog weleens veel verder kunnen doorklinken.”

Avond van Wetenschap en Maatschappij

In totaal zijn er zes onderzoeksprojecten genomineerd voor de prijs. Op 5 oktober zal Ineke Sluiter, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij de winnaar bekend maken. De bijeenkomst kan live worden gestreamd. Kijk op de site van Avond van Wetenschap en Maatschappij voor meer informatie over de uitreiking.   

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.