Prijzen, subsidies en benoemingen

12 november 2020• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er recent is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

LUMC en Genmab onderzoeken optimale combinatie van receptoren op T-cellen voor immunotherapie

Het Arens lab en Genmab gaan in een nieuw samenwerkingsproject onderzoeken welke combinaties van receptoren op T-cellen moeten worden gemanipuleerd om immunotherapie tegen kanker en infectie optimaal te versterken. Voor het onderzoek is ruim 900.000 euro vrijgemaakt door Genmab.

Het Arens lab is onderdeel van de afdeling Immunologie in het LUMC. Zij doen veel onderzoek naar T-cellen. Deze spelen een centrale rol bij de bestrijding van kanker en infectie. Het is bekend dat T-cellen verschillende activerende en remmende receptoren op hun oppervlakte tot expressie brengen.  Maar hoe deze immuuncellen het beste kunnen worden gestimuleerd is nog de grote vraag.  

Het onderzoek richt zich op het identificeren van de antistoffen die het beste met elkaar samenwerken en wat het onderliggende mechanisme is. Om hierachter te komen maken de onderzoekers gebruik van Genmab’s HexaBody technologie. Door middel van effectieve stimulatie van activerende receptoren kunnen deze unieke antistoffen de T-cellen als het ware actiever laten werken. Daarnaast worden antistoffen gebruikt om remmende receptoren te blokkeren. Actievere T-cellen zijn op deze manier beter in staat om tumorcellen en virus-geïnfecteerde cellen uit te schakelen.

Pieter de Mulder Award voor Ziena Abdulrahman

Ziena Abdulrahman, promovendus bij de afdelingen Gynaecologie, Medische Oncologie en Pathologie van het LUMC, heeft voor haar onderzoek de Pieter de Mulder Award ontvangen.

Abdulrahman’s onderzoek, onder begeleiding van prof .dr. Sjoerd van der Burg, dr. Noel de Miranda en dr. Mariette van Poelgeest, focust zich op tumorimmunologie en immuuntherapie, met name in HPV-geassocieerde tumoren. Haar doel is om voorspellende biomarkers voor respons op verschillende vormen van immuuntherapie te ontwikkelen, met als ultieme ambitie om gynaecologische kanker patiënten beter te kunnen behandelen. 

Deze prijs stelt haar in staat om onderzoek te kunnen doen bij een gerenommeerde internationale onderzoeksgroep.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.