12 mei Dag van de Beroerte

12 mei 2020• PERSBERICHT

Dinsdag 12 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag, die elk jaar plaatsvindt, vraagt een groot aantal ziekenhuizen en instellingen aandacht voor een beroerte: een herseninfarct of hersenbloeding. En dat is belangrijk, want een beroerte kan veel gevolgen hebben.

Bij een herseninfarct ontstaat er een bloedpropje in het hoofd waardoor een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof krijgt. Bij een hersenbloeding gaat er juist een bloedvat kapot waardoor ditzelfde gebeurt. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Daarvan worden er meer dan 1000 opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en in Alrijne Ziekenhuis.

CVA-netwerk

Een beroerte komt meestal plotseling en iemand die erdoor wordt getroffen, heeft vaak een lang en intensief behandel- en hersteltraject voor de boeg.  De zorginstellingen in deze regio die zich richten op de behandeling van en de revalidatie na een beroerte, werken intensief samen in het zogenaamde CVA-netwerk. Zij vragen jaarlijks op deze dag aandacht voor de beroerte door middel van informatiestands in de ziekenhuizen en de revalidatie-instellingen. Dit jaar is dat door de coronacrisis helaas niet mogelijk. 

Signalen van een beroerte

Toch willen de betrokken zorginstellingen ook nu aandacht vragen voor de beroerte, en wel door het kaartje met de 3 meest voorkomende alarmsignalen breed te verspreiden. Het is van groot belang dat mensen snel gezien worden door een arts als zij klachten hebben die kunnen wijzen op een beroerte, zoals problemen met de spraak, krachtsverlies in een arm of been, een scheve mond, hevige duizeligheid, evenwichtsstoornissen, dubbelzien of blindheid aan één oog, of plotselinge hevige hoofdpijn.

De vasculair neurologen van het LUMC, prof. Dr. Marieke Wermer, dr. Nyika Kruyt en drs. Onno Overbeek, wijzen er daarom op dat in dat geval altijd 112 gebeld moet worden. Iedere minuut sterven er namelijk miljoenen hersencellen af. Snel ingrijpen is van belang om zoveel mogelijk schade te beperken. In deze coronatijd zien we dat mensen terughoudender zijn om hulp te zoeken. De neurologen wijzen er met klem op om toch te bellen. Hiermee kan worden voorkomen dat er onnodig blijvende schade ontstaat.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is er ook aandacht voor het voorkomen van een beroerte. Een gezonde leefstijl, niet roken en alcohol beperken, gezond eten en voldoende beweging helpt om de kans op een beroerte te verlagen. Het draagt bij aan een goede waarde van de bloeddruk, bloedsuiker en het cholesterol.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.