Twee LUMC-hoogleraren gekozen tot nieuwe KNAW-leden

1 mei 2020• NIEUWSBERICHT

LUMC-hoogleraren Maria Yazdanbakhsh en Frans van der Helm zijn gekozen tot nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Zij zijn gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties en worden later dit jaar geïnstalleerd.

Maria Yazdanbakhsh

Hoogleraar Immunoparasitologie Maria Yazdanbakhsh is hoofd van de afdeling Parasitologie in het LUMC. Ze is gekozen als nieuw KNAW-lid op basis van haar onderzoek naar de interactie tussen het menselijk immuunsysteem en parasieten. Ze combineert klinische trials en veldonderzoek in Azië en Afrika met moleculair en cellulair onderzoek in het LUMC. Door nieuwe inzichten in immunologische pathways kunnen nieuwe vaccins worden ontwikkeld tegen infecties met parasieten. 

Frans van der Helm

Als hoogleraar Biomechatronics & human-machine control houdt Frans van der Helm zich bezig met de neurale en biomechanische aspecten van het menselijk bewegen. Hij is zowel hoogleraar bij TU Delft als bij het LUMC. Daarnaast is hij een van de programmaleiders van de Medical Delta, een samenwerking tussen het LUMC, Erasmus MC en TU Delft. Zijn onderzoek slaat een brug tussen biomedische wetenschappen en werktuigbouwkunde. Dit maakt dat zijn onderzoek breed toepasbaar is. Denk aan toepassingen variërend van zelfrijdende auto’s tot gewrichtsimplantaten. 

Meer informatie over hun onderzoek en KNAW-lidmaatschap is te vinden via het overzicht van alle nieuwe KNAW-leden.  
 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.