Relatie tussen COVID-19 en leefstijl verdient meer aandacht

19 May 2020• NEWSITEM

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health), een initiatief van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), publiceert dinsdag 19 mei een wetenschappelijke notitie over het verband tussen COVID-19 en leefstijlgerelateerde ziekten.  

Aan deze wetenschappelijke notitie werkten LUMC hoogleraren Hanno Pijl, Jessica Kiefte-de Jong en Niels Chavannes mee. Experts van TNO en LUMC beschrijven in de notitie de huidige inzichten over de relatie tussen COVID-19, weerstand, metabole ontregeling en leefstijlinterventies. Deze notitie is een aanvulling op de eerder gepubliceerde bundel ‘wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’. 

Leefstijlgerelateerde ziekte

Artsen en wetenschappers zien dat vooral mensen met onderliggende ziekten last hebben van een ernstig beloop van COVID-19. In een groot deel van de gevallen zijn deze onderliggende ziekten chronische leefstijlgerelateerde ziekte zoals obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Meer aandacht voor leefstijl

Het doel van de notitie is dat beleidsmakers beter geïnformeerd hun beleid kunnen uitzetten tijdens deze corona uitbraak. Daarnaast hopen de schrijvers van de notitie dat het relevante onderzoeksvragen voor de toekomst oplevert wat betreft leefstijlgeneeskunde. Lifestyle4Health pleit met de notitie voor structurele investeringen in leefstijl, leefstijlgeneeskunde en leefomgeving en bieden hierbij hulp en steun aan vanuit de wetenschap en praktijk.

 

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.