€1,4 miljoen voor onderzoek naar veelbelovende zorg ziekte van Ménière

19 juni 2020• NIEUWSBERICHT

Een operatie aan het evenwichtsorgaan in patiënten met Ménière kan mogelijk de klachten, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, verminderen. De subsidie voor het onderzoek naar deze behandeling is verstrekt door Zorginstituut Nederland en ZonMw. In totaal doen 11 ziekhuizen mee. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) leidt het onderzoek samen met het Haga Ziekenhuis en HMC.

Bij patiënten met Ménière raakt het evenwichtsorgaan verstoord door een teveel aan vloeistof in het binnenoor. Het is onbekend hoe dit komt. De aandoening kenmerkt zich door frequente, heftige aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen. Bij ongeveer 20 procent van alle patiënten is de ziekte niet onder controle te krijgen. Een operatie aan het evenwichtsorgaan kan ervoor zorgen dat de symptomen van Ménière geheel of grotendeels verdwijnen.

Nieuwe behandeling in zorgpakket

Aan het onderzoek naar deze behandeling van de niet-controleerbare vorm van Ménière zullen vanuit de elf ziekenhuizen 84 patiënten worden verzocht mee te doen. De deelnemende patiënten worden na hun operatie langere tijd gemonitord met vragenlijsten en gehoortests, ook wordt er een app ingezet. Zijn de uitkomsten positief, dan wordt deze zorg opgenomen in het pakket en kan worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

Lees het uitgebreide nieuwsbericht op de website van Zorginstituut Nederland.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.