Nieuwe bijzonder hoogleraar wil betere radiotherapeutische behandeling van sarcomen

18 juni 2020• NIEUWSBERICHT

Radiotherapeut dr. Rick Haas is per 1 juni 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar in Leiden. Zijn leerstoel heet  ‘Radiotherapie, in het bijzonder van bot- en wekedelentumoren’ en is ingesteld namens het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Prof. dr. Rick HaasVanuit het Antoni van Leeuwenhoek werkt Rick Haas al sinds 2017 samen met de sarcomen-tumorwerkgroep van het LUMC, waarmee hij probeert de behandeling van bot- en wekedelentumoren (sarcomen) te verbeteren. Sarcomen zijn een heterogene verzameling van verschillende kwaadaardige tumoren. Tot nu toe is de behandeling voor al de wekedelentumoren min of meer hetzelfde, met een standaard radiotherapieschema.

Minder bijwerkingen

In de onderzoekslijnen van deze nieuwe leerstoel gaat Haas zoeken naar behandelingen die, met behoud van effectiviteit, minder bijwerkingen geven op korte en lange termijn. “Hierbij kun je denken aan radiotherapieschema’s met een andere dosis per straling of totaaldosis, maar ook aan de winst van combinatiebehandelingen met nieuwe en bestaande geneesmiddelen.” Gezien het belang van de toxiciteit van de behandeling, zullen kwaliteit van leven-aspecten en door patiënten gerapporteerde uitkomstmaten een belangrijke rol spelen.

HollandPTC

Een bijzonder aspect van de leerstoel is de samenwerking met het Holland Protonen Therapie Centrum (HPTC). Hier zal onderzoek verricht worden naar de waarde van protonenbestraling in combinatie met hyperthermie bij chordomen (zeldzame sarcomen langs de wervelkolom) uitgaande van het heiligbeen. Haas verheugt zich op een verdergaande samenwerking met de sarcomentumorwerkgroep van het LUMC. “De brug die hierdoor ontstaan is tussen Amsterdam en Leiden zal resulteren in een verdieping van de kennis omtrent de effecten van radiotherapie bij sarcomen, met het oogmerk het welzijn van patiënten te verbeteren. Dat is uiteindelijk ons doel: patiënten samen grensverleggend beter maken.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.