Nieuwe bijzonder hoogleraar zet zich in voor palliatieve zorg

18 juni 2020• NIEUWSBERICHT

Radiotherapeut-oncoloog Yvette van der Linden is per 1 juni 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Palliatieve Geneeskunde in Leiden. De leerstoel is ingesteld door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Prof. dr. Yvette van der LindenVan der Linden werkt sinds 2011 als radiotherapeut-oncoloog en hoofd Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) in het LUMC. De nieuwe leerstoel geeft haar en haar team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen de kans om palliatieve zorg beter in te bedden in de organisatie. “Dat is heel belangrijk. Men ziet palliatieve zorg vaak als een specialistisch vak, gericht op het allerlaatste stuk van het ziek zijn, terwijl je juist veel kunt bijdragen vanaf het moment dat iemand geconfronteerd wordt met een levensbedreigende ziekte.”

“Hoewel bijna iedere zorgverlener met palliatieve zorg te maken krijgt, zijn de meesten nog erg gericht op genezing. En wanneer iemand niet meer beter wordt, dan ontbreekt het vaak aan kennis en ervaring om deze patiënten gericht te helpen. Door de kennis bij zorgverleners te vergroten kunnen zij hun patiënten in de laatste levensfase en hun naasten beter begeleiden.”

Palliatieve zorg integreren in reguliere zorg

Voor het komende jaar stelt Van der Linden zich als doel om palliatieve zorg meer vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn van de reguliere zorg. Het EPZ geeft hiertoe veel onderwijs, onder meer aan artsen in opleiding (AIOS) en verpleegkundigen. 

“Een van de middelen die we gebruiken om met collega zorgverleners laagdrempelig in gesprek te gaan over palliatieve zorg is het spel ‘Triviant Palliatieve Zorg’. Het is bedacht door oud-collega huisarts / kaderarts palliatieve zorg Bernardina Wanrooij en brengt zorgverleners op een laagdrempelige en speelse manier met elkaar in contact. Het spel leert je vooral wat je nog niet weet op het gebied van palliatieve zorg en geeft de mogelijkheid om kennis met elkaar te delen.”

Zorgverbetering, naaste-empowerment en onderwijs in het geneeskundecurriculum

Op de langere termijn heeft Van der Linden bredere ambities: “Ik ga me vanuit ons Expertisecentrum Palliatieve Zorg met deze leerstoel vooral richten op onderzoek gericht op innovaties in symptoombestrijding en kwaliteit van leven, vroegtijdige integratie van palliatieve zorg binnen behandeltrajecten, transmurale zorgverbetering en patiënt- en naaste-empowerment. Ook willen met het nieuwe raamplan voor de geneeskundeopleiding het onderwijs over palliatieve zorg beter inbedden. In de samenwerking met IKNL ligt de focus op onderzoek door zorgregistratie.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.