Prijzen, subsidies en benoemingen

5 september 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er de afgelopen twee weken is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Mariëtte Boon wint Gratama Wetenschapsprijs

Mariëtte Boon heeft de Gratema Wetenschapsprijs gewonnen voor haar onderzoek naar bruin vet. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge, excellente onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen of de Universiteit Leiden.

De Gratama Wetenschapsprijs bedraagt 25.000 euro, die Boon vrij kan investeren in haar onderzoek naar de rol van bruin vet in de vet- en suikerstofwisseling. Met haar bevindingen heeft ze het Leidse onderzoek op de internationale kaart gezet. In haar werk toont ze aan dat de activatie van bruin vet ervoor kan zorgen dat lichaamsvet, cholesterol én slagaderverkalking afneemt. Om het bruin vet te activeren heeft Boon enkele aangrijpingspunten in kaart gebracht.  Naast haar onderzoek schreef Boon samen met een collega ook de bestseller ‘Vet Belangrijk’. Met dit werk probeert ze het stigma dat op obesitas rust in het publieke debat te doorbreken.  

Blindenhulp Fellowship voor LUMC-onderzoek naar oogziekte serosa

De onderzoeksgroep van prof. Camiel Boon heeft van de stichting Blindenhulp een fellowship ontvangen van 200.000 euro. Met het geld wordt een promovendus aangenomen die onderzoek gaat doen naar de oogziekte centrale sereuze chorioretinopathie, oftewel serosa.

De oogziekte serosa leidt tot plots visusverlies en komt met name voor bij mannen onder de 60 jaar. Het onderzoek naar deze ziekte wordt door Boon gecoördineerd vanuit het LUMC. Voor het onderzoek wordt verder samengewerkt met het RadboudUMC, Het Oogziekenhuis Rotterdam en het AmsterdamUMC. De onderzoeksgroep van Boon doet klinisch, genetisch en therapeutisch onderzoek naar zeldzame ziekten van het netvlies (de retina). De afdeling Oogheelkunde in het LUMC is een NFU Expertisecentrum voor zeldzame netvliesziekten en deelnemer aan ERN-EYE, het Europese netwerk voor zeldzame oogziekten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.