2,2 miljoen Europese subsidie voor onderzoeker van biologische klok

28 maart 2019• PERSBERICHT

LUMC-hoogleraar Neurofysiologie Joke Meijer krijgt ruim 2,2 miljoen euro van de European Research Council (ERC). Ze gebruikt deze zogeheten Advanced Grant voor haar onderzoek naar de biologische klok.

Licht is overal: in onze huizen, kantoren, auto’s en op straat. “Deze grote hoeveelheid kunstlicht beïnvloedt de biologische klok, waardoor ons lichaam niet meer weet wanneer we moeten slapen en wanneer we actief moeten zijn”, aldus Meijer. De verstoring van onze biologische klok kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals  diabetes, slaap- en stemmingsstoornissen, immuunaandoeningen en hart- en vaatziekten. 

Biologische klok herstellen

Middels het geld van haar ERC Advanced Grant wil Meijer onze biologische klok herstellen. Ze vergelijkt de biologische klok van dieren die overdag actief zijn en ’s nachts slapen met die van nachtdieren, zoals muizen. Haar resultaten kunnen een grote impact hebben op mensen die kwetsbaar zijn voor slaapproblemen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, patiënten op de intensive care, maar ook mensen die een beroep hebben waarbij ze nachtdiensten draaien. 

Joke Meijer is hoogleraar Neurofysiologie, in het bijzonder de regelmechanismen van biologische ritmen, en hoofd van de sectie Neurofysiologie binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.