Prijzen, subsidies en benoemingen

6 juni 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er de afgelopen twee weken is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Beurs voor e-health bij thuisrevalidatie na beroerte

Het expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde Basalt Leiden/Den Haag heeft in het kader van de SET (Stimuleringsregeling E-health Thuis) een subsidie van ruim 200.000 euro van ZonMw gekregen voor een e-health project voor CVA-patiënten (Cerebro Vasculair Accident, ofwel beroerte). 

Het streven is dat 50% van de nieuwe CVA-patiënten die behandeld zijn in het revalidatiecentrum binnen nu en drie jaar bij hun revalidatie thuis (poliklinisch) gebruik kunnen maken van blended care op basis van digitale toepassingen. Dr. Jorit Meesters en Prof.dr. Thea Vliet Vlieland van de Afdeling Orthopaedie, Revalidatie en Fysiotherapie zijn tevens aan Basalt verbonden en lid van de projectgroep die de subsidie verwierf. In de projectgroep zijn naast Basalt en het LUMC onder andere ook Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en fysiotherapiepraktijken in de eerste lijn vertegenwoordigd.

De webomgeving mijnCVArevalidatie.nl stelt zorgverleners van Basalt in staat om verschillende digitale toepassingen efficiënt klaar te zetten voor patiënten en resultaten van het oefenen in te zien. Deze toepassingen zijn gericht op het thuis (fysiek en cognitief) oefenen en het coachen van patiënten daarbij, het stimuleren en monitoren van bewegen en het verkrijgen en behouden van een gezonde leefstijl.  Verwacht wordt dat hierdoor de kwaliteit van de zorg verbetert terwijl de kosten niet (navenant) toenemen, CVA-patiënten vitaler worden, langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en daardoor uiteindelijk de belasting van professionals en mantelzorgers afneemt.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.