Expertise LUMC ingezet voor Afrikaans onderzoek naar parasitaire wormen

19 oktober 2018• PERSBERICHT

Een groot opgezet klinisch onderzoek in 3 Afrikaanse landen naar de behandeling van parasitaire wormen, gaat gebruik maken van de specifieke expertise bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op het gebied van moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties. Deze testen zijn  gevoeliger en leiden tot objectievere resultaten, waardoor de kans dat een infectie gemist wordt veel kleiner is.

Het zogeheten STOP-project project richt zich op een betere behandeling van parasitaire wormen die via vervuilde grond of via orale opname hun gastheer binnendringen. Deze groep van parasitaire wormen treft honderden miljoenen personen in tropische gebieden met lage hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Besmetting kan vooral bij kinderen leiden tot ondervoeding en onderontwikkeling. Om de gevolgen van besmetting terug te dringen, luidt nu het advies om alle kinderen in deze regio’s jaarlijks het medicijn albendazol te geven. In het STOP-project wordt naast albendazol ook het medicijn ivermectin toegediend, samengevoegd tot één tablet. Dit zou moeten leiden tot een effectievere behandeling en een lagere kans op resistentie.

Moleculaire technieken

Om de effecten van deze behandeling te meten, wordt de door de afdeling Parasitologie van het LUMC ontwikkelde diagnostiek ingezet. Parasitoloog dr. Lisette van Lieshout heeft van The European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP) een subsidie van 400.000 euro ontvangen om de onderzoekers in Afrika te ondersteunen. “We hebben een hele lange track record in de diagnostiek van parasitaire infecties”, vertelt Van Lieshout. “Met behulp van moleculaire technieken kan je aantonen of er wel of geen DNA van de parasiet aanwezig is in ontlasting. Dat werkt een stuk nauwkeuriger dan met een microscoop zoeken naar eitjes of larven van de parasiet. Onze rol in het onderzoek is vooral zorgen voor borging en training in het gebruik van deze moleculaire technieken.”

STOP-project

Het totale STOP-project ontvangt van de EDCTP een subsidie van 4,9 miljoen euro en is een samenwerking tussen 8 Europese en Afrikaanse instellingen. Het onderzoek vindt plaats Kenia, Mozambique en Ethiopië en loopt 4 jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.