Prijzen en subsidies

18 oktober 2018• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken zoal aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

Prof. Thea Vliet Vlieland ontvangt Nederlandse Reumatologiepenning

Op donderdag 27 september 2018 ontving Prof. dr. Thea Vliet Vlieland de Nederlandse Reumatologiepenning als waardering voor haar jarenlange verdienste voor de Reumatologie. Deze erepenning werd uitgereikt tijdens de Najaarsdagen van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). 

De penning werd overhandigd door de voorzitter van de NVR, dr. Hein Bernelot Moens. Hij roemde haar hoogstaande wetenschappelijk werk op het snijvlak van de reumatologie, revalidatie,  fysiotherapie en orthopedie. 

Onderzoeker Bas Hilberdink wint prijs beste postervoordracht tijdens reumatologiecongres

Tijdens de Najaarsdagen van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) kreeg onderzoeker en fysiotherapeut Bas Hilberdink de prijs voor de beste poster uitgereikt. 

Zijn poster presenteert op een uiterst begrijpelijke en visueel aantrekkelijke wijze de ontwikkeling van een interventie om lichamelijke activiteit van mensen met axiale SpondyloArthritis (AxSpA) te bevorderen, door middel van 'intervention mapping'.

Triviantspel Palliatieve Zorg wint IMPACT jaarprijs

Het Expertisecentrum Palliatieve Zorg LUMC heeft de landelijke IMPACT jaarprijs gewonnen voor het Triviantspel Palliatieve Zorg. Deze prijs wordt vanuit het UMC Amsterdam sinds 2015 toegekend aan het nieuwe product of instrument dat de grootste potentie heeft om de palliatieve zorg te verbeteren. 

Dr. Yvette van der Linden van het Expertisecentrum is blij met de winst. “Het spel is gebaseerd op Trivial Pursuit en wordt gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Het brengt collega-zorgverleners op laagdrempelige en speelse wijze met elkaar in contact, het maakt ze bewust van kennishiaten op het gebied van palliatieve zorg en het geeft de kans om kennis te delen. Met het gewonnen geldbedrag kunnen we het spel verder ontwikkelen. Maar het gaat vooral om de erkenning. Onze oud-collega palliatief arts Bernardina Wanrooij bedacht dit spel en inmiddels is het niet meer weg te denken uit onze onderwijsmethode.”

Professor Hans Vasen ontvangt Dicke medaille

Hans Vasen (MDL) kreeg tijdens de Digestive Disease Days de Dicke Medaille voor het belangrijke werk dat hij heeft verricht op het gebied van erfelijke gastro-intestinale tumoren. De onderscheiding wordt eens in de vijf jaar uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie (NVGE).

De NVGE roemt het werk van Vasen bij de opsporing van erfelijke vormen van een tumor van het maagdarmkanaal. Hij stond aan de wieg van menig internationale organisatie en werkgroep op dit specialismegebied en hij heeft een grote bijdrage geleverd aan opsporings- en behandelrichtlijnen. Naast internist Maag-, Darm- en Leverziekten in het LUMC is Vasen medisch directeur van de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (StOET).

Prijzen voor Humane Genetica op het World Muscle Society Congres

Op het World Muscle Society Congres 2018 in Mendoza, Argentinie, heeft Anita van den Heuvel de prijs voor 'Best Oral Presentation' gewonnen voor haar werk aan de spierziekte FSHD. Zij werkt als postdoc in het lab van Silvère van der Maarel op de afdeling Humane Genetica. 

Ingrid Verhaart heeft op hetzelfde congres de Elsevier posterprijs gewonnen over voeding bij Duchenne spierdystrofie. Zij werkt als postdoc bij de Humane Genetica in de groep van Annemieke Aartsma-Rus en tevens voor het Duchenne Parent Project. Op beide onderwerpen wordt nauw samengewerkt met de afdeling Neurologie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.