LUMC-lepratest ingezet bij massale bevolkingsstudie in Comoren en Madagaskar

11 October 2018• PRESSRELEASE

Een door LUMC-onderzoekers ontwikkelde diagnostische lepratest gaat voor het eerst gebruikt worden in zeer grote aantallen. Dit gebeurt in een EU-studie, waar onderzoekers de test gebruiken tijdens hun onderzoek naar preventieve behandeling van lepra in de Comoren en Madagaskar.

Tijdens de gerandomiseerde gecontroleerde studie met meer dan 140.000 deelnemers wordt op vier verschillende manieren onderzocht wat het effect is van het toedienen van een eenmalige dosis van het antibioticum rifampicine op de incidentie van lepra. De studie vindt plaats op de Afrikaanse eilanden de Comoren en Madagaskar. Wereldwijd zijn dit twee van de plekken waar lepra het meest frequent voorkomt. In de Comoren gaat het om 3,3 geregistreerde gevallen per 10.000 inwoners. Voor Madagaskar is dit cijfer 0,84.

Diagnostische lepratest

Om te bepalen wie wel en wie niet preventief behandeld wordt met antibiotica, gebruiken de onderzoekers de in het LUMC ontwikkelde ‘point-of-care’-diagnostische test voor lepra. “Samen met collega dr. Paul Corstjens van de afdeling Cel en Chemische Biologie heb ik deze test de afgelopen jaren ontwikkeld. Dit is de eerste keer dat onze test in zeer grote aantallen wordt gebruikt in een veldstudie. Het gaat om ongeveer 90.000 testen in drie jaar”, aldus LUMC-hoogleraar Annemieke Geluk.

Drie miljoen subsidie

Het LUMC werkt in deze studie getiteld ‘Post ExpOsure Prophylaxis for LEprosy in the Comoros and Madagascar’ (PEOPLE) samen met het Institute for Tropical Medicine in Antwerpen en partners in Afrika. Gezamenlijk krijgen ze hiervoor drie miljoen euro subsidie van het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership van de Europese Unie. Geluk en Corstjens krijgen ruim 400.000 euro voor hun deel van de studie.

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.