Gedenkmonument onthuld voor lichaamsdonoren en hun nabestaanden

16 oktober 2018• PERSBERICHT

De Leidse burgemeester Henri Lenferink en professor Pancras Hogendoorn, lid van de Raad van Bestuur van het LUMC, onthulden op 16 oktober een bijzonder monument op de historische begraafplaats Groenesteeg. Hier is nu een plek ter nagedachtenis aan hen die hun lichaam ter beschikking stelden aan de wetenschap. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig.

Jaarlijks doneren zo’n 70 mensen hun lichaam aan het LUMC. Die lichamen zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek en voor onderwijs aan artsen-in-opleiding en chirurgen. Als mensen hun lichaam schenken aan de wetenschap moet hun lichaam binnen 24 uur na overlijden bij het LUMC zijn. Er is dan weinig gelegenheid voor nabestaanden om afscheid te nemen en daarnaast is er geen plek om heen te gaan om hun dierbare te herdenken. 

Grote stap en grote eer

Op de afdeling Anatomie en Embryologie bestond al een tijd de wens om een gedenkplek te creëren voor de mensen die hun lichaam doneerden en voor hun nabestaanden. “Deze mensen doneren hun lichaam. Dat is een grote stap en voor ons een enorme eer”, aldus Marco de Ruiter, hoogleraar Anatomie en Embryologie. Met hulp van de LUMC Vrienden Stichting zijn de fondsen geworven voor het monument. 

Symbool voor lichaam

Kunstenaar Guido Geelen heeft het monument gemaakt. Hij goot een ontwortelde boom in zijn geheel in brons. Die boom, een es, staat symbool voor het lichaam van de donor: nadat het is afgestaan kan het nog van nut zijn. De boomsymboliek past overigens erg goed bij dit thema. De es staat vaak symbool voor het leven van geboorte tot dood.

Met dit bronzen kunstwerk zijn het LUMC en de stad Leiden een gedenkwaardig monument rijker. Maar bovenal is er nu een plek die de donoren eert en waar nabestaanden afscheid kunnen nemen. En dat op een plek die symbool staat voor tijdloosheid, een plek waar leven en dood tot hun recht komen.  

Het monument is tot stand gekomen mede dankzij het Mondriaanfonds, de Van der Mandele Stichting, donateurs uit het bedrijfsleven en particuliere donateurs.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.