Erkenning en 1,5 miljoen euro voor Leidse reumaonderzoekers

30 October 2018• PRESSRELEASE

Drie onderzoeksgroepen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn gezamenlijk op het spoor van het genezen van reumatoïde artritis. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 1,5 miljoen euro beschikbaar voor deze drie onderzoeksgroepen, die tevens worden erkend als Research Centre of Excellence.

In het onderzoek naar en de behandeling van ontstekingsreuma is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, maar kapotte gewrichten zijn nog steeds een veelvoorkomend gevolg van de ziekte. Geen enkele vorm van ontstekingsreuma is nog te genezen. Bestaande behandelingen onderdrukken slechts een deel van de symptomen en hebben nauwelijks effect op klachten als extreme vermoeidheid en pijn. 

Prof. dr. Tom Huizinga, hoogleraar Reumatologie van een van de Research Centres of Excellence in het LUMC: “De erkenning en financiering door ReumaNederland stelt ons in staat om de hoopvolle ontdekkingen uit onze drie onderzoekslijnen door te ontwikkelen. Door deze unieke samenwerking van drie onderzoeksgroepen durven we voorzichtig de verwachting uit te spreken dat wij op het spoor zijn van het zeer vroeg ontdekken en genezen van ontstekingsreuma.”

Research Center of Excellence

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. Wij verwachten dat deze Research Centres of Excellence de komende jaren met baanbrekende ontdekkingen komen en doorbraken gaan bereiken in de behandeling van patiënten met ontstekingsreuma. In het LUMC wordt gewerkt aan het resetten van het afweersysteem, waardoor de ontstekingen ophouden en schade aan gewrichten kan worden voorkomen. Aan zo’n behandeling hadden we tot voor kort niet durven denken. Nu wil ReumaNederland er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.”

De komende periode worden meer onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma, artrose en jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar. 

Ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten die gewrichten, spieren en organen ernstig beschadigen. Het afweersysteem maakt bij ontstekingsreuma een vergissing: gezonde gewrichten, spieren en organen worden ten onrechte aangevallen. De afweerreactie ontspoort bovendien: de ontstekingen nemen steeds verder toe, met desastreuze gevolgen. Op de afdeling Reumatologie in het LUMC kunnen patiënten terecht met reumatische ziekten, zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica, artrose, de ziekte van Bechterew en SLE/sclerodermie.

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.