Roos van der Mast Koninklijk onderscheiden

15 november 2018• NIEUWSBERICHT

Prof. dr. Roos van der Mast heeft vrijdag 16 november afscheid genomen van het LUMC. Tijdens de bijeenkomst ontving ze uit handen van de Leidse wethouder Marleen Damen de onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ouderenpsychiatrie

Van der Mast is sinds 2001 actief bij het LUMC en werd in 2007 benoemd tot hoogleraar Ouderenpsychiatrie. In 2008 hield ze haar oratie ‘Hersenspinsels bij veroudering’. Tijdens haar wetenschappelijke carrière heeft Van der Mast zich beziggehouden met patiëntenzorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de ouderenpsychiatrie.

Ze ontving hiervoor onder andere de Ramaermedaille (1995), de Wetenschapsprijs (2008), de Onderwijsprijs (2014). In 2018 hield ze de Pieter Baan Lecture, een wetenschappelijke oeuvreprijs die eenmaal per 2 jaar door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wordt uitgereikt. 

Pionier in haar vakgebied

Van der Mast heeft op unieke wijze bijgedragen aan de ouderenpsychiatrie zoals wij die nu kennen. Met haar onderzoek en de toepassing daarvan heeft ze onder andere een belangrijke bijdrage geleverd aan het Nationaal Programma Ouderenzorg. Ook was ze als leidende redacteur betrokken bij het schrijven van het Handboek Ouderenpsychiatrie. Dit boek geldt in Nederland en België als het standaardwerk voor het vakgebied.

Belangrijke bijdrage

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zegt het volgende over Van der Mast: “Zij heeft zich met hart en ziel ingezet voor de ontwikkeling van de wetenschap op het gebied van de ouderenpsychiatrie en heeft daarmee een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de psychiatrie en aanpalende wetenschappen.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.