Onderzoek naar behandeling van schimmelnagels van start

8 november 2018• PERSBERICHT

Kunnen schimmelnagels effectief behandeld worden met een nagellak? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende tijd beantwoorden. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds Alledaagse Ziekten.

Op televisie en in tijdschriften wordt regelmatig reclame gemaakt voor nagellak met een antischimmelmiddel als middel tegen een schimmelinfectie van de teennagel. Maar er is geen goed bewijs dat deze behandelingen werkzaam zijn. Eerder onderzoek hiernaar is meer dan tien jaar geleden en was slecht opgezet. In dit nieuwe onderzoek krijgen 90 mensen met een schimmelnagel ofwel een van de twee nagellakken met een antischimmelmiddel ofwel een placebo. Gedurende zes maanden kijken de onderzoekers naar de genezing en bijwerkingen. Zowel onderzoekers als patiënten weten niet welk middel ze krijgen.

Behandeling schimmelnagels niet eenvoudig

Veel Nederlanders krijgen in hun leven te maken met schimmelnagels. De behandeling hiervan is niet eenvoudig. Eigenlijk zijn alleen antischimmeltabletten bewezen werkzaam. Een groot nadeel hiervan is dat deze drie maanden gebruikt moeten worden en leverschade kunnen veroorzaken.

Meer onderzoek naar alledaagse kwalen

Het onderzoek naar schimmelnagels is het eerste onderzoek dat gefinancierd wordt door het Fonds Alledaagse Ziekten. Dit Fonds werd opgericht in 2017 met als doel wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken waarvan de resultaten van direct belang zijn voor de huisartsenpraktijk.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.