Drie miljoen voor sneltest schistosomiasis

15 maart 2018• PERSBERICHT

Dr. Govert van Dam, werkzaam bij de afdeling Parasitologie in het LUMC, is coördinator van een consortium dat een subsidie van drie miljoen euro ontvangt voor de verbetering van de gezondheid van zwangere vrouwen, pasgeboreren en kinderen in ontwikkelingslanden. Met het geld zal de door zijn afdeling ontwikkelde sneltest voor schistosomiasis breed in gebruik worden genomen in Madagaskar en Gabon.   

De afdeling Parasitologie ontwikkelde een sneltest (POC-CCA) om schistosomiasis (Bilharzia) op te sporen, een tropische infectie met parasitaire wormen die mensen op kunnen lopen na contact met besmet water. Wanneer de infectie onbehandeld blijft, kan op den duur ernstige schade ontstaan aan de lever of blaas. Volgens schattingen lopen 260 miljoen mensen per jaar een infectie op en overlijden er ongeveer 280 duizend aan de gevolgen ervan.

Snelle uitslag

“De sneltest is een urinetest, die lijkt op een zwangerschapstest”, vertelt dr. Govert van Dam, werkzaam bij de afdeling Parasitologie. “De uitslag is na een half uur bekend, waarna de behandeling direct kan plaatsvinden. Dat is een voordeel, want in ontwikkelingslanden komen mensen niet zo gemakkelijk terug naar de kliniek als de uitslag lang op zich laat wachten. Daarnaast is de test, die inmiddels commercieel beschikbaar is, goedkoop.”

Adequate behandeling

Het grootste deel van het subsidiegeld, afkomstig van het EDCTP, zal gebruikt worden om de sneltest in Madagaskar en Gabon beschikbaar te krijgen voor duizenden patiënten uit kwetsbare bevolkingsgroepen. Van Dam: “Daar moeten mensen in geboorteklinieken bijvoorbeeld getraind worden in de toepassing van de test. En er moeten voldoende medicijnen beschikbaar zijn, zodat de behandeling direct kan starten. Wanneer de testen breed in gebruik zijn, kunnen we zien in hoeverre ze bijdragen aan de adequate behandeling van zwangere vrouwen, pasgeborenen en kleine kinderen. In het laatste stadium willen we dit project overdragen aan de Wereld Gezondheidsorganisatie, zodat zij het gebruik van de sneltest kunnen borgen in hun beleid.”

Merck

Naast het EDCTP-consortium, werkt Parasitologie in de ontwikkeling van nieuwe schistosomiasis-diagnostiek sinds kort samen met Merck. Dit farmaciebedrijf zet zich ook in voor de bestrijding van schistosomiasis in ontwikkelingslanden. Deze samenwerking wordt mede ondersteund door een schenking van de Bill & Melinda Gates Foundation. De wereldwijde uitroeiing van schistosomiasis is met deze samenwerking een stap dichterbij gekomen, aldus Van Dam.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.