Feestelijke viering van 50 jaar stamceltransplantatie in het LUMC

25 June 2018• PRESSRELEASE

Het is vijftig jaar geleden dat in het LUMC het eerste kind in Europa een succesvolle stamceltransplantatie onderging. Dat werd afgelopen weekend feestelijk gevierd met een symposium en een speciale familiedag, waarvoor (oud)patiënten en hun directe familie waren uitgenodigd.

Leidse onderzoekers en artsen hebben belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van stamceltherapie. Een bekend voorbeeld is transplantatiepionier Jon van Rood. Tegenwoordig is het LUMC nog steeds één van de twee plekken in Nederland voor het krijgen van een stamceltransplantatie. Jaarlijks worden zo’n veertig kinderen behandeld in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. Zij hebben een ernstig aangeboren afweerstoornis of een rode-bloedcelziekte, zoals sikkelcelziekte en thalassemie. Dat houdt in dat ze geen gezonde bloedcellen aanmaken.

Ingrijpende behandeling

Inmiddels zijn ruim duizend patiëntjes behandeld met een stamceltransplantatie, een ingrijpende behandeling waarbij een patiënt de stamcellen van een gezonde donor krijgt. Deze nieuwe stamcellen zorgen ervoor dat er weer gezonde bloedcellen worden aangemaakt. Tijdens het symposium kwamen patiënten aan het woord om te spreken over hun ingreep en hoe zij die ervoeren.

Artikel

Meer weten over het werk van het LUMC op het gebied van stamceltransplantatie? Lees dan het artikel in LUMC Magazine.

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.