LUMC onderzoekers winnen Venture Challenge

4 juli 2018• NIEUWSBERICHT

Onder de naam Hybridize hebben onderzoekers van het Einthoven Laboratorium voor Vasculaire en Regeneratieve Geneeskunde de 19e editie van de Venture Challenge gewonnen. De prijs werd vrijdag 28 juni tijdens het Dutch Biotech Event uitgereikt. Hybridize wordt ondersteund vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum en het Leiden Regenerative Medicine Platform.

Hybridize heeft een nieuw medicijn ontwikkeld dat een getransplanteerde nier kan beschermen tegen virussen. “Na een transplantatie kan het lichaam een nieuw orgaan afstoten. De enige manier om dit tegen te gaan is door het immuunsysteem plat te leggen. Het lichaam biedt dan geen weerstand meer”, vertelt professor Anton Jan van Zonneveld van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Het probleem is echter dat het immuunsysteem dan ook niet meer bestand is tegen verschillende virussen. Met alle risico’s van dien.” 

BK-virus

Onder transplantatiepatiënten is vooral het BK-virus berucht. Het virus verkort zowel de kwaliteit als de levensduur van nieren. Van Zonneveld: “Ongeveer 95% van alle mensen heeft het virus. Een gezond persoon kan daar goed weerstand tegen bieden, maar iemand met een onderdrukt immuunsysteem niet. Daardoor loopt de nieuwe nier groot risico.” 

Door het nieuwe medicijn kan de verspreiding van het BK-virus met 80% worden vertraagd. “De schade die het virus kan aanrichten neemt zo aanzienlijk af”, legt van Zonneveld uit. “Hierdoor zijn er minder vervolgbehandelingen, dialyses en nieuwe transplantaties nodig. Met dit medicijn kunnen we daarom echt iets voor de patiënt betekenen.” De jury van de Venture Challenge is het hier mee eens, volgens het oordeel sluit het Leidse medicijn goed aan op de medische behoefte in het vakgebied en kan het een grote bijdrage leveren aan de kostenreductie in de zorg. 

Vervolgonderzoek

De ontwikkeling van het medicijn is mede mogelijk gemaakt door de Opstartsubsidie van de Nierstichting en steun van Leiden Regenerative Medicine Platform. “De volgende stap is dat we onze veelbelovende laboratoriumresultaten gaan vertalen naar de kliniek”, aldus Van Zonneveld. “We onderzoeken de mogelijkheden om op korte termijn onze Hybridize activiteiten onder te brengen in een nieuw spin-off bedrijf, om de benodigde investeringen te verwerven die nodig zijn voor klinische studies.” 

De Venture Challenge Spring 2018, LifeSciences@Work gaf LUMC onderzoekers Eric van der Veer, Jurriën Prins en Anton Jan van Zonneveld inzage in de wereld van de startups. Meer weten over Hybridize? Bekijk dan de website van LifeSciences@Work.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.