Migrainepatiënten wijzen rode wijn aan als uitlokker van aanvallen

19 december 2018• PERSBERICHT

Ruim een derde van de migrainepatiënten wijst alcohol aan als uitlokker van een hoofdpijnaanval. Vooral rode wijn wordt door hen bestempeld als boosdoener. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC uit een vragenlijstonderzoek onder 2197 migrainepatiënten. Ze beschrijven hun resultaten in het European Journal of Neurology.

Uit de spreekkamer en eerdere kleinere onderzoeken waren al vermoedens gerezen dat alcohol en migraineaanvallen samenhangen, maar dit is het eerste grootschalige onderzoek waarin migrainepatiënten is gevraagd naar hun ervaringen met verschillende alcoholische dranken. Meer dan een derde rapporteerde alcohol als uitlokker van een aanval en meer dan een kwart van de migrainepatiënten drinkt überhaupt geen alcohol vanwege het uitlokkende effect op aanvallen.

Geen kater

De patiënten die alcohol aanwezen als uitlokker van een hoofdpijnaanval, kregen de vervolgvraag om welke drank het precies ging. Bijna 80 procent van hen wees rode wijn aan als boosdoener. De onderzoekers vinden het onwaarschijnlijk dat het om een katerhoofdpijn gaat omdat de aanval binnen paar uur optreedt na de alcoholinname, terwijl een kater vaak pas de volgende ochtend de kop op steekt. 

Rode wijn met de kerst

Neuroloog Gisela Terwindt: “In de spreekkamer krijg ik dagelijks de vraag hoe het zit met alcohol en migraine, en zeker nu met de komende feestdagen. Het lijkt dus mogelijk niet zo verstandig om rode wijn te drinken bij de kerstmaaltijd.  Aan de andere kant, rode wijn lokt niet consequent en zeker niet altijd een aanval uit. Het gaat dus waarschijnlijk om een combinatie van uitlokkende factoren die op dat moment spelen.”

Meer weten? Lees het artikel ‘Alcoholic beverages as trigger factor and the effect on alcohol consumption behaviour in patients with migraine’ of kijk op www.lumc.nl/hoofdpijn.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.