KWF-subsidie voor Leids kankeronderzoek

20 december 2018• PERSBERICHT

Twee onderzoeksvoorstellen van LUMC-onderzoekers zijn door KWF Kankerbestrijding beloond met subsidie. Samen krijgen ze ruim 750.000 euro voor studies naar immuuntherapie bij leukemie en naar gedeelde besluitvorming in de oncologische praktijk.

De onderzoeksgroep van dr. Marieke Griffioen krijgt bijna 600.000 euro voor onderzoek naar genetische afwijkingen in acute myeloïde leukemie als doelwit voor immuuntherapie. Genetische mutaties in kankercellen kunnen afwijkende eiwitten produceren die het afweersysteem soms kan herkennen. Omdat deze mutaties niet aanwezig zijn in gezonde cellen, zijn deze eiwitten aantrekkelijk als doelwit voor immuuntherapie. Griffioen en haar team gebruiken de subsidie om genetische mutaties die vaak voorkomen bij acute myeloïde leukemie te onderzoeken op het produceren van afwijkende structuren die geschikt zijn om de kanker te bestrijden met immuuntherapie.

Gedeelde besluitvorming

De onderzoeksgroep van prof. Anne Stiggelbout krijgt ruim 160.00 euro subsidie voor onderzoek naar gedeelde besluitvorming (shared decision making) in de oncologische praktijk.  Ze stellen service design voor om implementatie van de gedeelde besluitvorming verbeteren. Dit is het vakgebied waarin een dienstverlening, zoals gedeelde besluitvorming, wordt gezien als een reeks contactmomenten tussen patiënten en zorgverleners, die gezamenlijk bepalen of die dienstverlening gebruiksvriendelijk en waardevol is. Met service design ontwikkelen de onderzoekers samen met patiënten en zorgverleners nieuwe producten en procedures om de dienstverlening te verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld manieren om de informatievoorziening in beide richtingen te verbeteren, om de patiënt te versterken in zijn of haar rol in de besluitvorming en om het voor oncologen makkelijker te maken om patiënten te betrekken.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.