LUMC steunt actie #NotATarget van Artsen zonder Grenzen en organiseert forumdiscussie

22 September 2017• PRESSRELEASE

Nog steeds zijn ziekenhuizen en zorgverleners in oorlogsgebieden regelmatig een doelwit. Dat mag niet gebeuren. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) steunt daarom #NotATarget: een oproep van Artsen zonder Grenzen (AzG) om geweld tegen medische voorzieningen te stoppen. Prof. Pancras Hogendoorn, lid van de Raad van Bestuur en decaan, zette namens het LUMC zijn handtekening onder de petitie van AzG. Het LUMC organiseert daarnaast samen met AzG een forumdiscussie donderdag 28 september, van 17.00-19.00 uur in de Campus Den Haag.

Prof. Pancras Hogendoorn van het LUMC heeft de petitie van Artsen zonder Grenzen ook getekend #NotATarget“Medische zorg in oorlogsgebieden moet te allen tijde op een veilige manier verleend kunnen worden. Dat is een boodschap die we zo luid mogelijk moeten uitspreken”, aldus prof. Hogendoorn. “Laat zorgverleners doen waarvoor ze naar een oorlogsgebied komen: de levens van oorlogsslachtoffers redden.”

#NotATarget

Met de campagne #NotATarget wil AzG de Nederlandse regering oproepen om echt iets te doen voor veilige medische hulp in conflictgebieden. Om deze oproep kracht bij te zetten is een petitie gestart. In december worden de handtekeningen aangeboden aan de minister van Buitenlandse Zaken. In 2018 zit Nederland in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens AzG een uitgelezen kans om een vuist te maken voor veilige zorg in oorlogsgebieden.

Forumdiscussie

In het kader van #NotATarget organiseren het LUMC en AzG op donderdag 28 september een forumdiscussie in Den Haag  waar panelleden vanuit het LUMC, het Kalshoven-Gieskes Forum voor Internationaal Humanitair Recht, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en AzG aan deel zullen nemen.

De discussie vindt plaats van 17.00 tot 19.00 uur op de Spaanse trappen in het Wijnhaven-gebouw van de Campus Den Haag, Turfmarkt 99. Deze bijeenkomst ook bijwonen? Registreer u dan. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Weten wie de sprekers zijn? Bekijk dan het programma.

Teken vooral ook de petitie als u ook vindt dat ziekenhuizen geen doelwit mogen zijn.

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.