TNO en LUMC bundelen krachten rond 'Leefstijl als medicijn'

23 januari 2017• PERSBERICHT

TNO en het LUMC hebben vrijdag 20 januari afgesproken meer samen te werken op het gebied van ‘Leefstijl als medicijn’. Zij doen dit omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziektes, zoals diabetes type2 of obesitas (en daarmee samenhangende negatieve gezondheidseffecten), met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen.

De afspraken zijn gemaakt in een Memorandum of Understanding (MoU). De universiteit en de toegepaste onderzoeksorganisatie trekken samen op in het vergroten van de wetenschappelijke kennis over en het uitbreiden van ervaringen op dit gebied. Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert grote voordelen op voor mens en maatschappij. Mensen met leefstijlziekten kunnen namelijk veel hinder van hun ziekte ervaren, onder meer vanwege dagelijks medicijngebruik en verminderde inzetbaarheid. 

Hoge kosten voor de maatschappij 

“Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld: voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNO”, aldus Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO. 

Prof. Hanno Pijl van het LUMC ziet in zijn spreekkamer de gevolgen van een slechte leefstijl en zet zich in voor meer bekendheid hierover. “Wij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen. Daar móeten we dus iets aan doen.”

Belangrijke rol

Namens het LUMC tekent decaan en lid Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn voor de samenwerking. Hogendoorn is blij met de samenwerking met TNO. “Aanpassing van leefstijl speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Innovatie op dat gebied móet prioriteit zijn."

De samenwerking tussen TNO en LUMC zal in onderzoekprogramma’s en projecten verder vorm krijgen. Andere partijen die de opmars van leefstijlziekten een halt toe willen roepen, worden bij de samenwerking betrokken. Te denken valt aan ziekenhuizen, belangenverenigingen, farmaceuten en bijvoorbeeld werkgeversorganisaties.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.