Prijzen en subsidies

15 December 2016• NEWSITEM

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken zoal aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

LUMC'er Sander Kooijman krijgt Terpstra Young Investigator Award

LUMC-onderzoeker Sander Kooijman van de afdeling Interne Geneeskunde is met zijn neus in de prijzen gevallen. Hij kreeg tijdens de Annual Dutch Diabetes Research Meeting 2016 - die op 1 en 2 december plaatsvond in Oosterbeek - de Prof. dr. J. Terpstra Young Investigator Award 2016. 

Hij ontvangt deze prijs - en een bedrag van 10.000 euro - voor het beste klinische onderzoeksvoorstel op het gebied van diabetes, waarin hij een studie voorstelt om het 24-uursritme van bruin vet verder uit te werken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een verminderde activiteit van bruin vet een rol speelt bij het ontwikkelen van overgewicht. Dat komt door het verstoren van het dag-nachtritme. In samenwerking met promovenda Rosa van den Berg brengt hij momenteel in kaart hoe en waarom de activiteit van bruin vet gedurende de dag wordt gereguleerd. Het doel is om een therapie voor de behandeling van diabetes type 2 te ontwikkelen.  

Het onderzoek is in verband te brengen met de eerder verworven subsidie van 5 miljoen euro van Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON) voor het consortium 'ENERGISE'. De onderzoeksgroep van prof. Patrick Rensen van de afdeling Endocrinologie hoopt de komende jaren nieuwe aanknopingspunten te identificeren voor het activeren van bruin vet om hart- en vaatziekten te bestrijden.

Subsidie voor LUMC'er Fina Kurreeman

Fina Kurreeman van de afdeling Reumatologie heeft een subsidie gekregen om af te reizen naar het Karolinska-instituut in Zweden. De subsidie wordt verstrekt door Eurolife, een netwerk opgezet door acht prestigieuze universiteiten. 

Het doel van dit netwerk is om onderling onderzoek te promoten op het gebied van biomedische wetenschappen en medicijnen. Daarom is deze subsidie van 1500 euro dit jaar in het leven geroepen. Deze euro's worden besteed aan de reis- en leefkosten van onderzoekers die naar een van deze universiteiten afreizen en er vervolgens minimaal twee weken onderzoek te verrichten.

Kurreeman zal dit begin 2017 doen bij de groep van prof. Anca Catrina van de afdeling Medicijnen van het Karolinska-instituut. Het onderwerp van haar uitwisselingsproject is 'The role of microbiome in the development and persistence of Rheumatoid Arthritis (RA)'. 

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.