PEP-kuur

In verband met een mogelijke hiv-besmetting heeft de internist u een PEP-kuur voorgeschreven. In deze folder vindt u informatie over het doel en het gebruik van deze kuur.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp. 

Onze zorg

Wat is PEP-kuur?

PEP staat voor Post Exposure Profylaxe. Een PEP-kuur wordt voorgeschreven als – na een risico-inschatting – blijkt dat er kans op besmetting met het hiv-virus is. Kans op besmetting bestaat na een onveilig seksueel contact of als er bloed-bloed-contact is geweest, bijvoorbeeld door een incident met een gebruikte naald.  

Bij de risico-inschatting op hiv wordt ook gekeken naar een mogelijke hepatitis B of C besmetting. Ook kunt u het advies krijgen u op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) te laten controleren.  

De kans op overdracht van hiv na een prikaccident is 0,3%, voor hepatitis B is dat 5 tot 10%. Voor hepatitis C is dat 0,2 tot 5%.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Behandeling  

Tijdens de PEP-kuur krijgt u vier weken anti-retrovirale medicatie voorgeschreven. Deze medicijnen worden ook gebruikt voor de behandeling van hiv-patiënten. Als u deze medicijnen zo snel mogelijk (tot maximaal 48 uur) na het incident gebruikt, kan dit een hiv-besmetting voorkomen.  

Op dit moment worden de volgende medicijnen voorgeschreven:  

Truvada® 1 dd 1 tabl (emtricitabine/tenofovir tab à 200/245 mg; recept voor 30 tabletten). Dolutegravir (Tivicay®) 1 dd 1 tabl(tab à 50 mgr, recept voor 30 tabletten) met of zonder voedsel.  

Bij deze middelen is er kans op interactie met andere medicijnen. Het is daarom belangrijk dat u laat weten of u andere medicijnen gebruikt. Als u tijdens de PEP-kuur andere medicijnen krijgt voorgeschreven, laat dit dan altijd checken bij uw eigen apotheek of bij de HIV-poli.  

U krijgt voor vier dagen medicijnen mee uit het ziekenhuis. Het recept kunt u laten faxen naar uw eigen apotheek of inleveren bij de poli-apotheek van het LUMC.  

Indien u geen antistoffen heeft tegen Hepatitis B, kan op de Spoedeisende Eerste Hulp met Hepatitis B vaccinatie worden gestart en/of Hep B immunoglobulinen. De vaccinatie tegen Hepatitis B moet bij de huisarts vervolgd worden.  

Gebruik van de medicijnen  

Truvada® 1 dd 1 tabl (emtricitabine/tenofovir tab à 200/245 mg; recept voor 30 tabletten). 

Dolutegravir (Tivicay®) 1 dd 1 tabl (tab à 50 mgr, recept voor 30 tabletten) met of zonder voedsel.  

Controles  

De eerste controle is op het moment van het incident. Een week na het incident komt u terug voor een bloedcontrole. Hierbij wordt vooral gekeken naar lever- en nierfuncties, het algemene bloedbeeld en mogelijke bijwerkingen van de kuur. Na zes weken wordt uw bloed gecontroleerd op hiv-antistoffen en zo nodig op hepatitis C antistoffen. Na drie maanden wordt opnieuw een hiv-test gedaan. Hierna heeft u zekerheid over mogelijke besmetting op hiv en Hepatitis B of C. Alle uitslagen worden in een gesprek bij de internist of verpleegkundig specialist met u besproken.  

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid en vermoeidheid. Meer informatie vindt u in de bijsluiter.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Met vragen over de kuur kunt u contact opnemen met een van de verpleegkundig specialisten of met uw behandelend internist. Zij zijn bereikbaar tussen 9.00-12.00 en 14.00-16.30 uur via telefoonnummer 071-5261850.