Patiëntenfolder

Gips- of kunststofverband om het been

U heeft een gips- of kunststofverband gekregen. Het gipsverband heeft 48 uur nodig voordat het zijn maximale sterkte krijgt. Tijdens deze periode is het belangrijk dat u voorzichtig omgaat met het gips. Leg uw been niet op harde randen, maar gebruik er een kussentje tussen. Het kunststof-verband heeft al na een half uur zijn maximale sterkte bereikt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Aandachtspunten   

Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water. Voor informatie kunt u terecht op de gipskamer.   

Als u jeuk onder het gips heeft, probeer dan niet met pennen of breinaalden onder het gips te krabben. U kunt wondjes maken en deze kunnen gaan ontsteken.   

Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.   

Hooghouden   

Het is verstandig om gedurende de gehele gipsperiode het been hoog te houden als u zit. Hoogleggen houdt in: de enkel hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup. Wanneer u in bed ligt kunt u één of twee kussens onder het voeteneind van het matras leggen.   

Oefeningen   

Voorkomt verstijving in spieren/gewrichten.   

  • Beweeg de heup en de knie (indien mogelijk)  
  • Ga zitten, til het been gestrekt op, even vasthouden en weer neerleggen  
  • Ga staan, til het been met gebogen knie op, even vasthouden en weer naar beneden
  • Ga zitten met een gestrekt been en trek de tenen naar u toe en krom ze daarna.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Advies   

Het kan zijn dat de arts zegt dat u uw beengips niet mag belasten. Dit betekent dat u er niet op mag staan of lopen. Als u toch enigszins mobiel wilt zijn kunt u gebruik maken van elleboogkrukken. Deze krukken zijn te leen bij de thuiszorg (Vegro).   

Houdt u er rekening mee dat u met gips niet mag autorijden, omdat u dan niet verzekerd bent. U mag alleen autorijden met een schriftelijke verklaring van uw verzekering. 

Verwijderen van het gips   

Als uw beengips wordt verwijderd, kunt u het beste krukken en stevige schoenen meenemen. U heeft ze nodig, omdat de spieren zwak zijn geworden. Ook kunt u in het begin een dikke enkel of voet krijgen. Dit is niet erg en gaat vanzelf over. Als u uw been hooghoudt, gaat dit sneller. U kunt ook een aantal dagen een elastische kous dragen. 

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Klachten   

Indien u één (of meer) van de hieronder staande verschijnselen bij uw vingers of tenen bemerkt, is het belangrijk dat u contact opneemt met de gipskamer.   

  • Als uw tenen blauw of wit worden  
  • Als uw tenen erg dik worden (ondanks dat u uw been heeft hooggehouden)  
  • Als uw tenen tintelen  
  • Als uw tenen warm of koud worden  
  • Als u uw tenen niet meer kunt bewegen  
  • Als u pijn of knelling voelt die niet meer weggaat  
  • Als het gips gebroken of gescheurd is  
  • Als er iets in het gips is gevallen 
  • Als het gips nat is geworden.
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bij vragen, klachten en voor informatie kunt u contact op nemen met de gipskamer. Gipskamer: Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, telefoonnummer: 071-5263038.   

Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 071-5262025.