Patiëntenfolder

Plexus chirurgie

Komt u voor Plexus chirurgie? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over Plexus chirurgie bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Plexus chirurgie?

Zenuwcentrum Leiden  

Beschadiging van één of meer zenuwen kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het meest voorkomend zijn de zogeheten plexus brachialis letsels. De plexus brachialis is een vlechtwerk van zenuwen in de nekregio, waarin de zenuwen lopen naar de schouder, arm en de hand.  

Dit vlechtwerk kan beschadigd worden tijdens de geboorte (obstetrisch plexus brachialis letsel), maar ook door een verkeersongeval (bijvoorbeeld door motorongevallen). Zeldzamer zijn uitvalsverschijnselen doordat een zenuw wordt aangetast door een ontsteking (syndroom van Parsonage en Turner).

Waarom u bij ons in goede handen bent

De behandeling van zenuwletsels is zeldzaam en complex. Daarom is een multidisciplinaire benadering in combinatie met bijzondere expertise, essentieel in het slagen van de behandeling. Gezien de zeldzaamheid van obstetrische letsels (3-5/1000 geborenen) en de overige zenuwletsels, werkt een centrale aanpak kwaliteit verhogend voor de patiënt. Het zenuwcentrum is een samenwerkingsverband tussen het LUMC, het Alrijne ziekenhuis en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen te Amsterdam. 

Vaak gaat het om patiënten die gedurende langere tijd zorg nodig hebben. Dat geldt met name voor de letsels die bij de geboorte ontstaan, de patiënt blijft meestal tot de leeftijd van 16-17 jaar onder controle op de polikliniek in verband met secundaire gewrichtsproblemen.

Behandelteam

Betrokken disciplines  

De behandeling is multidisciplinair, waarbij Neurochirurg, Orthopaedisch Chirurg, Revalidatiearts en Fysio/Ergotherapeut in wisselende samenstelling participeren. Soms begint de behandeling met zenuwchirurgie, soms met een orthopedische ingreep. In alle gevallen is goede revalidatie van groot belang.  

Bij jonge kinderen is het meestal noodzakelijk om een deel van de diagnostiek (CT-scan, MRI-scan) onder narcose uit te voeren. Daarom wordt ook intensief samengewerkt met de kinderanesthesiologie. 

Meer informatie

Handige links

Meer informatie is te vinden op de website van het Zenuwcentrum.