Patiëntenfolder

Zenkersdivertikel, leefregel

U wordt opgenomen op de afdeling KNO in verband met een operatie aan uw slokdarm. De operatie kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd.   Met behulp van een laser wordt de afwijking opgeheven, dit is de inwendige methode. Of met de uitwendige methode waarbij een incisie in de hals wordt gemaakt.   Deze folder geeft u informatie over de opname en de eerste periode na de operatie. Met vragen, wensen en/of klachten kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de afdeling .

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De opname en operatie  

Het tijdstip en de locatie waar u wordt verwacht staat vermeld in de opnamebrief. Informatie over wat u wel en niet mag eten/drinken en wanneer u nuchter moet zijn vindt u in de opnamebrief en de brief van de anesthesie.  

U wordt opgenomen de (leerling) verpleegkundige van de afdeling en hij/zij zal uw bloeddruk, pols en temperatuur controleren.  

De afdeling wordt gebeld door een medewerker van de operatiekamer wanneer u aan de beurt bent voor de operatie. U krijgt een operatiejasje aan en daarna wordt u in uw bed naar de holding gebracht. Voordat de operatie begint krijgt u een infuus waarna u onder narcose wordt gebracht. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na de operatie  

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Wanneer u goed wakker bent, wordt u door een verpleegkundige van de afdeling opgehaald. Bij terugkomst zullen regelmatig uw bloeddruk, pols en temperatuur gedaan worden.  

Bij de inwendige methode krijgt u een dieet en mag niet alles eten en drinken. 

Bij de uitwendige methode krijgt u een maagsonde waar u voeding door krijgt. U mag dan niets eten den drinken voor een paar dagen.  

Afhankelijk van de methode die tijdens de operatie is gebruikt wordt er voor u een dieet afgesproken of bepaald hoelang u sondevoeding nodig heeft.  

U heeft nog een infuus, deze wordt verwijderd als het eten en drinken of de sondevoeding goed gaan en u geen medicijnen via het infuus meer nodig heeft. 

De zaalarts komt iedere ochtend langs om te kijken hoe het met u gaat. Afhankelijk van de ingreep en uw herstel mag u met ontslag. De arts zal dit met u bespreken. De arts controleert de wond in de hals en daarna mag u met ontslag. U krijgt een polikliniekafspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen en controle bij de arts.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Leefregels  

  • Langzaam eten en goed kauwen 
  • Bellen met dienstdoende KNO-arts bij:  
    • Temperatuurverhoging boven 38.5 
    • Toenemende pijn of roodheid aan de operatiewond 
    • Slikklachten 
    • Pijn tussen de schouderbladen en achter het borstbeen  

Deze leefregels gelden tot de eerste polikliniekafspraak, overlegt u dan voor verdere leefregels met uw behandelend arts.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bezoektijden:  

Verpleegafdeling Dagbehandeling: J8-R: geen bezoektijden  

Verpleegafdeling KOHG J8-Q: 15.00-20.00  

Indien uw bezoek wil afwijken van de bezoektijden, wilt u dit dan in overleg doen met de verpleging.  

Contact  

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)  

Verpleegafdeling Dagbehandeling: J8-R, route 684, telefoonnummer: 071-5264469  

Gesloten: ’s avonds na 20.00 en in het weekend  

Verpleegafdeling KOHG route 686: J8-Q, telefoonnummer: 071-5262539  

   

Albinusdreef 2  

Postbus 9600  

2300RC Leiden  

Voor vragen na ontslag

Binnen kantooruren: 

Telefoonnummer polikliniek KNO: 071-5268020  

Buiten kantooruren: 

Als u op de dagbehandeling heeft gelegen belt u de dagbehandeling.  

U wordt automatisch doorverbonden met de telefoniste als de afdeling gesloten is. De telefoniste kan voor u de dienstdoende KNO-arts bellen.