Prijzen, subsidies en benoemingen
Jessica Roelands
&w=710&h=710)
Subsidie Schild-De Groen Fonds voor onderzoek naar de rol van bacteriën bij immuunreactie darmkankerpatiënt
Onderzoeker Pathologie Jessica Roelands van het LUMC ontving een projectsubsidie van het Leids Universitair Fonds | Schild-De Groen Fonds. Met het geld gaat ze bestuderen hoe bacteriën in de darm de immuunreactie van mensen met darmkanker beïnvloeden. Daarmee wil ze de behandeling van deze groep patiënten verbeteren.
Studies laten zien dat bacteriën in de darm invloed hebben op hoe kankerpatiënten reageren op immunotherapie. Maar hoe deze bacteriën de immuunreactie en de groei van kanker precies beïnvloeden, is nog onduidelijk. Daarvoor is diepgaande analyse van de tumor nodig.
Als duidelijk wordt hoe de aanwezigheid van specifieke bacteriën en de activatie van immuuncellen met elkaar samenhangen, zet dat de deur open voor de ontwikkeling van nieuwe immunotherapieën en nieuwe behandelingsopties gericht op specifieke bacteriën voor darmkanker.
Roelands gaat in dit project gebruik maken van innovatieve technieken, waaronder imaging mass cytometry (IMC) en spatiële genexpressie-technologie, waarmee ze het tumorweefsel, de immuuncellen en bacteriën in kaart kan brengen. Voor het project ontving ze een bedrag van € 22.103,00.
LUF-subsidie voor onderzoek op de afdeling Neonatologie
Sophie Groene, postdoctoraal onderzoeker op de afdeling Neonatlogie in het LUMC, heeft een LUF-subsidie van €35.000 toegekend gekregen voor haar onderzoek. Het onderzoek focust zich op onderzoek naar de breinontwikkeling van eeneiige tweelingen met een groeiverschil, als model voor de effecten van foetale groeirestrictie. De subsidie zal worden besteed aan een neonatale MRI-studie in deze populatie.
In het onderzoek wordt gekeken naar eeneiige tweelingen die een placenta delen. Tijdens de zwangerschap kan deze placenta ongelijk verdeeld zijn, waardoor er een groot groeiverschil ontstaat. Dit gebeurt in ongeveer 10-15% van deze tweelingen. Het ene kindje kan soms bijna twee keer zo groot zijn als het andere kindje bij geboorte. Dit is een kwetsbare patiëntengroep, waarin veel complicaties tijdens de zwangerschap en na de geboorte optreden. Het bijzondere aan deze tweelingen is ook dat zij eeneiig en dus genetisch identiek zijn, dezelfde ouders hebben, in dezelfde baarmoeder groeien, op hetzelfde moment geboren worden en vervolgens in dezelfde omgeving opgroeien. Het enige verschil binnen de tweeling is dat het ene kindje groei-vertraagd was en het andere kindje niet. Daarom zijn deze tweelingen een uniek model om de korte- en lange-termijn gevolgen van een groeivertraging tijdens de zwangerschap te bestuderen.
Het onderzoeksteam bestaat uit neonatologen, radiologen en een psycholoog.
Prijs voor beste pediatrische posterpresentatie op EuroELSO 2023
Op het EuroELSO Congres 2023 in Lissabon ontving Mirte Jansen, onderzoekster op de pediatrische intensive care afdeling in het LUMC, de prijs voor de beste pediatrische posterpresentatie.
Ze heeft gekeken naar verschillende titratiemethodes voor antistollingsmanagement en klinische uitkomst bij patiënten behandeld met ECMO. Ze werd begeleid Ariane Willems.