Prijzen, subsidies en benoemingen

15 oktober 2020
leestijd
Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er recent is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

3 miljoen voor sneltest schistomiasis

Het Japanse Global Health Innovative Technology (GHIT) fonds stelt 373 miljoen yen (ongeveer 3 miljoen euro) beschikbaar voor de ontwikkeling van een eenvoudige vingerprikbloed test voor schistomiasis. Deze infectie met parasitaire wormen brengt ernstige schade toe aan de gezondheid van honderden miljoenen mensen.

De sneltest, die belangrijk is voor adequate bestrijding van schistosomiasis, is ontwikkeld op basis van jarenlang onderzoek van de afdeling Parasitologie van het LUMC en partners. Samen met Foundation for Innovative and New Diagnostics (FIND), Nagasaki University en Merck KGgA zal de sneltest klinisch worden getest in Afrika en Azië. Daar komt de parasiet het meest voor. 

De test detecteert het polysaccharide antigen CAA die door de wormen worden uitgescheiden in het bloed van geïnfecteerde personen. De antilichamen die de basis voor de test vormen zijn door dr. van Dam (Parasitologie) en dr. Corstjens (Chemische en Celbiologie) eerder gebruikt als basis voor een zeer gevoelige maar ingewikkelder test die het CAA antigen in urine kan opsporen. 

Die lab-test wordt al veelvuldig en wereldwijd in schistosomiasis onderzoek toegepast en zal voor het huidige project als referentietest gaan dienen. "We zijn blij dat onze kennis en technologie die we door langdurig onderzoek naar schistosomiasis hebben opgedaan een grote bijdrage zal gaan leveren aan het bestrijden van een belangrijke internationale infectieziekte", aldus prof. Ron Hokke (Parasitologie), die het project op het LUMC zal leiden.

Meer informatie? Lees het gehele persbericht.  

Frits Rosendaal verkozen tot Leidenaar van de Week

De lokale omroep Sleutelstad RTV kiest wekelijks tijdens het zondagmiddag programma Licht op Leiden, de Leidenaar van de Week. Op zondag 11 oktober was deze eervolle vermelding voor prof. dr. Frits Rosendaal.

Volgens de lokale omroep speelt Rosendaal een belangrijke rol door zijn rustige, heldere en bemoedigende wijze waarop hij in de media, krant, radio en televisie, zijn licht laat schijnen over toekomstige ontwikkelingen (op het gebied van COVID-19) en in de vertrouwenwekkende manier waarop hij mensen van advies voorziet. 

Het item is terug te luisteren op de website van Sleutelstad