Prijzen, subsidies en benoemingen
Hoogst haalbare erkenning voor ECMO-team
Mooi nieuws voor het ECMO-team. Hun inspanningen zijn erkend en beloond met een platinum-level Center of Excellence-benoeming door de Extracorporeal Life support Organization (ELSO), het internationale consortium van ECMO-centra.
EMet de platinum-erkenning voegt de Intensive Care van het LUMC zich bij een select gezelschap van 31 centra wereldwijd. “In Nederland zijn we nu de enigen met deze erkenning voor zowel de volwassen- als de kinder-IC”, aldus PP Roeleveld, sectiehoofd van de kinder-IC.ECMO staat voor extracorporele membraanoxygenatie. Het is een vereenvoudigde vorm van een hartlongmachine die ongeveer 50 keer per jaar wordt toegepast op de intensive care van het LUMC bij patiënten met zeer ernstig hart- en/of longfalen.
Het ECMO-team is ontzettend trots op de erkenning. “We willen als team altijd vooruit gaan. Deze erkenning laat zien dat we de ECMO zeer serieus nemen en onze processen goed op orde hebben”, aldus Carlos Elzo Kraemer, chef de clinique van de volwassen IC.
In 2017 ontving het team al de gouden award. “Vergeleken met toen hebben we nog meer ontwikkeling laten zien en onze kennis verbreed. Deze ontwikkeling hebben we doorgemaakt dankzij een hele goede samenwerking met collega’s van de volwassen- en kinder-intensive care, thoraxchirurgie, perfusie, hemostase en (kinder)cardiologie. De erkenning bewijst dat we echt top of the bill zijn. Hier staan zeer goedgetrainde en kritische mensen aan het bed”, aldus Roeleveld.
Bijzonder aan de ECMO in het LUMC is de verpleegkundigen op zowel de kinder- als de volwassen IC werken en dat de scenariotrainingen en patiëntbesprekingen gezamenlijk worden gerealiseerd. Dat werpt zijn vruchten af. “We worden zelfs door andere centra gevraagd om te helpen om ECMO bij hen op te zetten”, vertelt ECMO-coördinator Mascha van Gijlswijk.
Arianna Pranger wint prijs beste docent Universiteit Leiden
Docent en ziekenhuisapotheker dr. Arianna Pranger heeft de Onderwijs-op-afstandprijs van het Leids Universitair Studentenplatform (LUS) gewonnen. Ze kreeg de prijs uitgereikt tijdens de opening van het Academisch jaar van de Universiteit Leiden.
Volgens het LUS is het onderwijs dat Pranger geeft binnen de master Farmacie zeer innovatief. Van de jury kreeg ze complimenten voor haar activerende onderwijs, heldere structuur en het verwerken van de actualiteit in de online werkvormen. Ook is ze volgens de jury goed toegankelijk voor studenten, waardoor er veel ruimte is voor feedback.
Naast de prijs ontvangt Pranger 25.000 euro om in haar onderwijs te investeren. ‘Een mooie kans om het onderwijs nog mooier en beter te maken’, volgens Pranger, die komend jaar ook een plek krijgt in de Leiden Teachers' Academy. In een interview met de Universiteit gaf ze al eerder aan dat ze met het prijzengeld een app wil ontwikkelen voor het blok Infectieziekten en immunologie.
Na de uitreiking richtte Pranger zich tot haar studenten. “Bedankt voor alle waardering, maar zeker ook voor jullie inbreng. Ik ben heel trots op jullie als Farmaciestudenten.”
Dat het onderwijs van Pranger goed wordt gewaardeerd door studenten bleek al eerder dit jaar, toen won ze de prof. dr. G.J. Tammelingprijs voor beste docent in het LUMC.
Publicatie van de Afdeling Endocrinologie wint beste paper in Journal of Endocrinology
Onderzoekers van de Afdeling Endocrinologie publiceerde volgens het Journal of Endocrinology het beste artikel van 2019 in het tijdschrift.
Zij kregen deze onderscheiding voor hun publicatie “Androgens modulate glucocorticoid receptor activity in adipose tissue and liver.” De officiële prijsuitreiking is in november.
Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Jan Kroon en Prof. Dr. Onno Meijer. Het prijswinnende artikel richt zich op de interacties tussen glucocorticoïde stresshormonen en androgene geslachtshormonen. Klassiek worden deze hormonen als tegengesteld gezien: de ‘katabole’ en ‘anabole’ steroïden. Het artikel laat zien dat in de lever en vetweefsel de hormonen juist samenwerken, én beschrijft ook – voor het vet – hoe dat gebeurt. Dergelijke interacties met geslachtshormonen kunnen een verklaring geven waarom de effecten van glucocorticoïden vaak verschillen tussen mannen en vrouwen.
Deze prijs is bedoeld om uitstekende resultaten in het endocriene onderzoek te onderscheiden door het erkennen van de bijdrage van de auteurs aan de bredere biomedische en biologische wetenschappen.
De prijzen worden elk jaar uitgereikt tijdens de Society for Endocrinology conferentie. Deze zal dit jaar plaatsvinden van 11 tot 13 november in Harrogate, Verenigd Koningrijk.
Galileo Galilei award for best paper
Physicists at the LUMC Radiology Department, Irene Hernandez-Giron , Koos Geleijns and Wouter Veldkamp, received the Galileo Galilei award, for best paper published in 2019 in the European Journal of Medical Physics (Physica Medica).
First author Irene Hernandez-Giron is a NWO Veni research fellow in medical imaging at the Division of Image Processing (LKEB). The publication: “Development of a 3d printed anthropomorphic lung phantom for image quality assessment in CT” by Hernandez-Giron I, den Harder JM, Streekstra GJ, Geleijns J and Veldkamp JH (Physica Medica 2019:47-57, https://doi.org/10.1016/j.ejmp.2018.11.015), results from the CLUES project (NWO-TTW grant number 13592), led by Dr. Veldkamp (medical physicist).