Knieprothese

Uw diagnose

Een knieprothese is een gewrichtsvervangend metalen implantaat dat geplaatst wordt in de knie. Het kniegewricht bestaat uit het bot uiteinde van het bovenbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Beide delen van het kniegewricht worden vervangen door een prothese. De prothese wordt ingebracht middels een operatie en wordt vastgezet in het bot met cement. 

De mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een knieprothese hebben dusdanig ernstige schade opgelopen aan het kraakbeen van hun knie dat het kniegewricht niet goed meer functioneert en erg pijnlijk is. Dit ziet men met name bij zeer ernstige artrose maar in sommige gevallen ook bij ernstige reumatoïde artritis (reuma). De artrose van het kniegewricht kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld ten gevolge van een botbreuk, osteonecrose of na een ernstige infectie van het kniegewricht. 

Echter, niet alle mensen met artrose van de knie hebben een prothese nodig. Uw behandelend arts zal beoordelen of u in aanmerking komt voor een knieprothese óf dat wellicht nog andere (niet-operatieve) opties mogelijk zijn. Belangrijk om te weten is dat een knieprothese een gewrichtsvervangend middel is; het zal de pijn verhelpen en een verbetering van de bewegingen in uw knie geven, maar het wordt desondanks niet meer zo goed als de knie van vroeger. Sommige patiënten zullen met een knieprothese niet meer op hun knieën zitten, deels omdat ze de knie niet zover kunnen buigen, maar soms ook omdat het zitten op de knieën als onaangenaam wordt ervaren.

Zie voor meer informatie omtrent een knieprothese ook onze patiëntenfolder “Totale (nieuwe) knieprothese)”.