Second opinion

Met een tweede mening, ook wel 'second opinion' genoemd, wordt het oordeel of advies van een andere medisch specialist dan de behandelend arts bedoeld. Ook bij de afdeling Neurochirurgie van het LUMC kunt u terecht voor een second opinion. Een van onze neurochirurgen geeft dan op verzoek zijn/haar mening, maar neemt de behandeling niet over.

Waarom een second opinion?
U kunt bijvoorbeeld een second opinion vragen als u met betrekking tot de behandeling voor een belangrijke beslissing komt te staan of als u twijfelt over een diagnose of behandeling. Ook kan het voorkomen dat uw behandelend arts voorstelt de mening van een andere arts te vragen.

Hoe vraag ik een second opinion aan?
Hoewel u voor het vragen van een second opinion geen toestemming van uw behandelend arts nodig heeft, is het goed uw twijfel met hem/haar of uw huisarts te bespreken. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij de verwijzing naar een andere deskundige. Uw behandelend arts kan de benodigde gegevens (o.a. een verwijsbrief van de behandelend arts en eventueel gemaakte scans) naar het secretariaat Neurochirurgie sturen. Een van onze neurochirurgen zal naar uw verzoek kijken en laat u weten of het zinvol is om uw aanvraag door te zetten, zodat u niet voor niets langs komt.

Informeert u, voordat u een second opinion vraagt, bij uw ziektekostenverzekeraar hoe u het beste kunt handelen. Als de ziektekostenverzekeraar de kosten van een second opinion niet accepteert zullen deze namelijk voor uw eigen rekening komen.