Enkelvoudige differentiatie Endocrinologie

Het klassieke begrip van hormonen is de laatste jaren radicaal veranderd. De ontdekking van nieuwe hormonen en nieuwe mogelijke oorzaken van ziekten heeft geleid tot fundamenteel nieuwe behandelingen voor patiënten met endocriene aandoeningen. Onze afdeling heeft daarin belangrijke bijdragen geleverd: bisfosfonaten zijn in Leiden ontwikkeld en het LUMC heeft nieuwe behandelingen geïntroduceerd voor diabetes mellitus, zoals de eilandjestransplantatie.

Endocrinologie in Leiden is een grote, dynamische afdeling met uitgebreide kennis op het gebied van algemene endocrinologie en specifieke interesse in:

  • Metabole botziekten en complexe osteoporose;
  • Endocriene tumoren: met name paragangliomen, bijschildkliertumoren, schildkliertumoren en hypofysetumoren;
  • Diabetes: ernstige complicaties en pancreasvervangende therapieën.

Doel is je op te leiden tot allround endocrinoloog met een gezond-kritische houding. Binnen onze opleiding leer je het klinische vakwerk en maak je kennis met vernieuwende behandelingen en wetenschappelijk onderzoek. Mentorships en een persoonlijk begeleidingsplan geven onze afdeling een goed opleidingsklimaat.

Het LUMC is een tertiair verwijscentrum voor endocriene hoofdhals-chirurgie. Daarnaast participeren wij, samen met Oncologie, in diverse klinische trials rond schildkliercarcinomen en bijnierschorscarcinomen. Door een goede samenwerking met Neurochirurgie en Endocriene chirurgie kunnen we je bijvoorbeeld een stage aanbieden met een gecombineerd spreekuur met de neurochirurg en hoofdhals-chirurg. Maar ook is er een gecombineerd spreekuur met de gynaecoloog voor de diabetes, alsmede met de orthopedie voor de metabole botziekten.

Meer weten over een opleidingsplek? Neem dan contact op met de opleider Endocrinologie, prof. dr. A.M. Pereira (ampereira@lumc.nl) of de hoofdopleider Interne Geneeskunde, prof. dr. J.W. de Fijter.

Prof. dr. A.M. Pereira