Research Centrum voor Botkwaliteit

In het Centrum voor Botkwaliteit zijn we voortdurend bezig om uit te kijken naar vernieuwende therapieën, meetmethodes of verbetering van onze spreekuren. Momenteel zijn er diverse onderzoeken lopend  in het Centrum, hieronder een selectie. Bij de patiëntenfolders staan per ziekte beeld de onderzoeken genoemd die momenteel lopen binnen het LUMC. Heeft u een specifieke vraag over ons onderzoek? Neem gerust contact op met bot@lumc.nl

Het is van groot belang dat er nieuwe medicijnen en behandelmethoden komen voor patiënten met osteoporose en andere botziekten. Door deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek werkt het Centrum voor Botkwaliteit aan de constante vooruitgang van de zorg voor patiënten met botziekten. Daarom is de kans ook groot dat we u vragen om toestemming om mee te doen aan medisch wetenschappelijk onderzoek als u bij ons op het spreekuur komt. Deze deelname is natuurlijk altijd vrijwillig. Uw specialist legt daar graag meer over uit.

  1. Microindentatie: Een nieuwe meetmethode om de kwaliteit van uw bot te testen. Met een klein naaldje in het scheenbeen is het mogelijk om in 10 minuten iets over de hardheid van uw bot te zeggen. Dit apparaat heeft een CE keurmerk maar het LUMC is het enige ziekenhuis in Nederland dat hiermee werkt. Daarom zullen we uw metingen altijd willen gebruiken voor verder onderzoek om meer te weten te komen over deze techniek en hoe deze te gebruiken.
  2. PROFID: met deze studie bij Fibreuze Dysplasie willen we zoveel mogelijk informatie van de patiënten verzamelen die bij ons op het spreekuur komen, maar ook willen we u graag vervolgen als u niet meer bij ons onder controle bent. Met deze studie is het voor ons mogelijk alle patiënten die daar toestemming voor geven te blijven vervolgen zodat we nog meer te weten komen over het beloop van de ziekte.
  3. Genetische aspecten van sterno-costo-claviculaire hyperostose (SCCH): Over dit bijzondere ziektebeeld is weinig bekend. Het LUMC doet onderzoek naar de ontstaanswijze van deze ziekte, alsmede naar het beste behandelschema met behulp van een beurs van het Reumafonds.

Wilt u meer weten over onze onderzoekers?

Kijk dan voor meer informatie over ons op de pagina van het Einthoven laboratorium

Bone and Mineral Research Program