Onderwijs en opleidingen

De afdeling Heelkunde levert een actieve bijdrage aan de onderwijstaken van het LUMC. Dit geldt voor de studies Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen en de opleidingen tot chirurg en gespecialiseerd verpleegkundige. Voor de studie Geneeskunde verzorgt de afdeling Heelkunde de coassistentschappen.

Patientveiligheid een belangrijk onderdeel van de opleiding

Prof. dr. Jaap Hamming is Opleider Heelkunde en verantwoordelijk voor het SkillsLab Snijdende Disciplines. Sinds 2004 werkt hij als chirurg in het LUMC als hoofd van de Subafdeling Vaatchirurgie van de Afdeling Heelkunde. Hij maakt zich sterk voor het thema patiëntveiligheid binnen de opleiding. Kennis, vaardigheid, ervaring en werken volgens protocollen en checklists zijn belangrijke elementen voor patiëntveiligheid. Maar ook open communicatie en een goede werkcultuur zijn relevant.

"Artsen moeten zich bijvoorbeeld veilig voelen om hun mening te uiten als zij denken dat een situatie niet veilig is of veiliger kan. Het is relevant voor de patiënt maar ook voor de chirurg in opleiding dat er een open cultuur is, waarin iedereen elkaar kan aanspreken. Cultuur en communicatie zijn dan ook belangrijke thema's die steeds meer in de opleiding tot chirurg aan bod komen."

Jaap Hamming, hoofd Subafdeling Vaatchirurgie en Opleider Heelkunde

Chirurg worden?

De afdeling Heelkunde leidt aankomend chirurgen op samen met de regionale ziekenhuizen. De opleiding duurt 6 jaar.

Meer informatie