16 november 2011

De Leidse Alumnivereniging Geneeskunde (LAG) heeft dit najaar voor alle alumni van de studie Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen in Leiden het eerste ‘Discussie in het LAGerhuisdebat’, met als thema ‘Opleiding tot specialist’ georganiseerd.

Vier keer twee opponenten verdedigden gedurende circa tien minuten hun stelling, pro en contra. Daarna mocht het publiek uit de zaal kort mee debatteren. De stelling werd tweemaal in stemming gebracht, een maal vooraf en eenmaal na de betogen van de sprekers.

Na het debat hield oud voorzitter Raad van Bestuur van het LUMC, Prof. Onno Buruma een korte speech over de opening van de Daemsbrug in het LUMC.

Voorzitter: Pieter Hiemstra

Stellingen

Competentie gerichte opleiding tot specialist is een papieren tijger  vergeleken met de meester gezel relatie. 
Annemarie van der Berg, (pro) vs Robbert Vree (contra)

Een jaar in de kliniek is een stuk nuttiger om een opleidingsplaats tot medisch specialist te bemachtigen dan een promotie.
D
r. Monique van Buul, Nucleair Geneeskundige, Sint Antoniusziekenhuis Nieuwegein (pro) vs Joris Rotmans (contra)

De 48-urige werkweek voor AIOS leidt tot een vermindering van de kwaliteit van de opleiding en dus tot een verslechtering van de zorg.
Prof. dr. Onno Terpstra, chirurg, afdeling Heelkunde LUMC(pro) Alfred van Meurs, kinderarts Juliana Kinderziekenhuis Den Haag (contra)

Gezel wordt meester: de AIOS met een eigen budget is verantwoordelijk voor de aansturing van de eigen opleiding en bepaalt inhoud en duur.
Joep Dorr, gynaecoloog en opleider in MCHaaglanden (pro) vs Feddo van der Beek, KNO-arts, LUMC/ Diaconessenhuis Leiden (contra).