Dertigers dilemma 19 mei 2017

Wees welkom bij de allereerste bijeenkomst van de jongeren tak van de LUMC Alumni Vereniging!

Deze avond staat geheel in het teken van ‘Het Dertigersdilemma’; hoe combineer ik mijn persoonlijke leven met  werk en opleiding? .  Bestaat dit dilemma eigenlijk wel en wat is het effect  op jouw lichaam en de keuzes die je maakt? Een drietal gerenommeerde sprekers nemen je mee langs de keuzes in het leven. 

Nienke Wijnants is psycholoog, auteur en loopbaanadviseur. Ze werd bekend met ‘Het dertigersdilemma’, haar veelgeprezen bestseller over de loopbaan- en levensvragen van jonge hoogopgeleide 30-ers, waarvan inmiddels meer dan 45.000 exemplaren zijn verkocht. ” Rond de dertig lijkt het wel permanent spitsuur in je hoofd. Grote beslissingen moeten worden genomen op het gebied van carrière, relatie, kinderen en huis, daarbij geconfronteerd met een schier oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden. Daarnaast ervaren dertigers op steeds jongere leeftijd al de druk van de grote, existentiële vragen: Zit ik wel op het juiste spoor? Wat is het nut van mijn leven? Is dit het nu? Tel daarbij op de druk die jonge hogeropgeleiden tegenwoordig voelen om succesvol te zijn en het perfecte leven te hebben en het is niet verwonderlijk dat een burn-out op de loer ligt. Het dertigersdilemma? Luxeprobleem of zware last van deze tijd? Hoe zorg je dat je de juiste keuzes maakt in deze uitdagende levensfase?”

Menno de Bree studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam. Menno: “ Volgens Aristoteles willen we uiteindelijk allemaal één ding, en dat is gelukkig zijn. We proberen dat vooral te realiseren in en door onze liefdesrelaties en ons werk. Liefde is echter allang geen garant meer voor geluk; na een zekere leeftijd blijft daarom alleen het werk over. Ook dit is een kansloze weg, zo wil ik laten zien. En zelfs als je denkt dat je gelukkig kunt worden van je werk, dan nog zal je moeten accepteren dat werken in met name ziekenhuizen de kansen op geluk aanmerkelijk verkleint. “

Ron de Kloet hoogleraar bij de KNAW op basis van zijn uitmuntende bijdragen op het gebied van stressbiologie, emeritus hoogleraar Medische Farmacologie en nauw verbonden bij de afdeling  Endocrinologie binnen het LUMC. Ron de Kloet is gekend vanwege zijn ontdekkingen in de wetenschap van de stress en de hersenen. Ron: “In een ideale wereld kies je de studie die je leuk vindt, je afstudeerscriptie is fantastisch, de professoren nemen je juichend op de schouders en regelen een glanzende toekomst. Maar soms is de wereld wat minder ideaal en is onzekerheid troef. Onzekerheid over huis, boom, beest, over werk, en gezondheid en natuurlijk over die 11-stedentocht, of je die dit jaar wel kunt (uit)rijden. Onzekerheid = Stress. Een oplossing, daar leer je van. Aanpassing, daar wen je aan, ook nog goed. Maar als niets lukt, dan wordt het menens.  Over spanning in de hersenen: hoe dat komt en hoe het werkt, wat je kan meten en wat je kunt herstellen. Geschikt voor dertigers met een dilemma”

Het programma:

18:30-19:30uur Inloop met een drankje en hapje bij CZ-1

19:30uur        Opening door Jan Bolk, voorzitter LUMC Alumni Vereniging

19:40-20:20uur ‘Het dertigersdilemma’, door Nienke Wijnants

20:25-21:05uur ‘Waarom het onmogelijk is gelukkig te worden van je werk’, door Menno de Bree

21:10-21:45uur ‘Over spanning in de hersenen’, door Ron de Kloet

21:45–24:00uur Afsluiting en borrel in HePatho, bar van de Medische Faculteit der Leidse Studenten

De kosten bedragen  10 euro voor de gehele avond.

Voor 25 euro bent u een jaar lang welkom bij de activiteiten van de LUMC Alumni vereniging

Gratis voor Leden! 

Aanmelden voor deze bijeenkomst gaat in samenwerking met studievereniging M.F.L.S. (betaling gaat via I-deal en brengt €1 kosten met zich mee).