David van Westerloo benoemd tot hoogleraar
&width=710&height=710)
Van Westerloo: “De IC moet een plek zijn waar met aandacht en compassie, betekenisvolle zorg wordt geleverd. Tegelijkertijd willen we onze hoog complexe excellente zorg blijven verbeteren.” Met hoogcomplexe zorg doelt Van Westerloo onder andere op thoraxchirurgie/ECMO, neuro-IC, leverfalen en transplantatie. Een ECMO-apparaat wordt ook wel hart-longmachine genoemd. Dit is een apparaat dat tijdelijk de functie van hart en longen van een patiënt overneemt.
“Om de beste zorg te leveren, is samenwerken van groot belang. Niet alleen binnen het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Daarom is het intensiveren van het regionale IC-netwerk, IC-West, een ander belangrijk speerpunt voor de komende jaren.”
Onderzoek en werkplezier
De IC heeft drie onderzoekslijnen waar Van Westerloo met zijn team meer verdieping in wil aanbrengen. “Het gaat dan bijvoorbeeld over de integratie van data in de zorgverlening. Denk aan de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt. En het gebruik van innovatieve data, als circadiane ritmes (24-uursritmes). Een tweede lijn focust op de technologie, waaronder beademing en ECMO. Beide zijn gebieden waarbinnen onze IC toonaangevend is. De derde lijn focust op de inhoudelijke speerpunten van onze IC’s: kinderhartchirurgie, ECMO en leverfalen.” Ook ziet hij een verdere samenwerking met het Leiden Bio Science park als een doel voor de komende jaren.
Permanente ontwikkeling
Naast het voortzetten van de inzet op de Geneeskundeopleiding, wil Van Westerloo veel ruimte creëren voor studenten Technische Geneeskunde. “Het doel is om de verbinding tussen de intensive care van het LUMC en de Technische Universiteit Delft te versterken. Dit omdat door op verschillende manieren naar problemen te kijken, innovatieve oplossingen kunnen bedenken.”
In alles stimuleert hij een cultuur van permanente ontwikkeling. Voor zowel artsen als verpleegkundigen. “Dit doen we met traineeships voor artsen, verdiepingsstages voor onze specialisten binnen en buiten het LUMC, specialisatiemogelijkheden voor verpleegkundigen en op termijn ook met de start van een physician-assistant-opleiding binnen de IC.”
Curriculum vitae
Na zijn studie Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam is Van Westerloo gepromoveerd in de experimentele interne geneeskunde in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AMC). Zijn promotieonderzoek richtte zich op de neuro-immunologische regulatie van ontsteking tijdens kritieke ziekte.
Hierna volgde hij de opleiding tot internist in het OLVG en AMC, inclusief een lange stage op Curaçao. Daarna specialiseerde Van Westerloo zich in de intensive care in het AMC en sinds 2011 werkt hij als intensivist in het LUMC. Hier heeft hij bijzondere aandacht voor nationale en regionale IC-samenwerking, zorg rondom leverfalen en transplantatie, en toen het nodig was covid-crisismanagement.