Stamceltransplantatie bij kinderen, beschermende maatregelen
Zorg altijd voor schone handen:
- Iedereen (dus ook je ouders en bezoek) die je kamer in- of uitgaat, doet horloges, armbanden en ringen af.
- Iedereen (dus ook je ouders en bezoek) desinfecteert zijn handen bij het in- én uitgaan van je kamer. De verpleegkundige leert je hoe dit moet.
Vanaf het moment van opname (vóór transplantatie tot aan start van de strenge isolatie):
- Je mag alleen van de kamer af voor onderzoeken en activiteiten. Je draagt dan een mondmasker.
- Je mag naar de Daktuin en tienerkamer, alleen als deze gesloten is voor andere kinderen en voor jou is gereserveerd.
- Je mag naar de speelkamer of het schoollokaal.
- Je mag 1 keer kijken in het Ronald McDonaldhuis wanneer je ouders daar verblijven.
- Spullen zoals speelgoed en knuffels neem je zoveel mogelijk direct bij opname schoon mee. Dit hoeft dan niet extra schoongemaakt te worden als de strenge isolatie start.
- Toiletartikelen van thuis zoals deo, shampoo en crème zijn nieuw en zitten in een afgesloten (tube)verpakking en mogen geen alcohol bevatten.
Maatregelen tijdens de transplantatie fase (strenge isolatie):
- Je wast je elke dag en trekt elke dag schone kleren aan. Je mag voor het wassen geen douchebollen of sponzen gebruiken.
- Je haren moeten minimaal 3 keer per week worden gewassen. Vlechtjes mogen blijven zitten.
- Je mag niet op blote voeten in je kamer lopen.
- Je krijgt elke dag een schoon bed. Het dekbed wordt 2x in de week verwisseld.
- Ringen, nagellak en tongpiercings mogen niet. Oorbellen en een navelpiercing mogen wel.
- Elke week krijg je een schone tandenborstel van de afdeling en worden de tubes op je kamer vervangen.
- Als je een meisje bent en ongesteld bent, mag je geen tampons gebruiken.
- De grond is vies. Als in je kamer iets op de grond valt moet dit worden schoongemaakt met alcohol 70%. Spelen doe je op de speelmat, aan tafel of in bed. Als je toch de grond raakt, was hierna in elk geval je handen en zorg dat materiaal dat op de grond heeft gelegen niet in je mond komt.
- De speelmat wordt elke dag voordat deze wordt gebruikt schoongemaakt door je ouders of de medisch pedagogisch zorgverlener als zij met je gaan spelen.
- Spenen moeten dagelijks worden uitgekookt. Je kan dit vragen aan de servicemedewerker. Eigen flessen/drinkbekers moeten dagelijks in de afwasmachine van de afdeling.
- Jassen worden opgehangen aan de kapstok in de kamer.
- Medewerkers dragen op de kamer een mondmasker, handschoenen en eventueel een schort.
- Je mag niet aan het hoofd van je ouders zitten of kusjes geven aan elkaar.
- Eén van je ouders mag blijven slapen (in een eigen bed en met enige afstand van jouw bed), als ze niet ziek of verkouden zijn.
- Je mag bezoek krijgen als ze niet ziek of verkouden zijn. Bezoek gaat dan achter het plastic bezoekersgordijn zitten.
- Je mag even naar buiten, alleen op het ziekenhuisterrein. Je overlegt dit met de verpleegkundige en de arts moet toestemming geven. Je draagt hierbij in het ziekenhuis een mondmasker, deze mag buiten af. Je mag niet met andere mensen in de lift, gebruik daarom een liftpas van de afdeling.
- Je mag niet naar de Daktuin toe. Wel mag je naar de tienerkamer, speelkamer of fysioruimte als deze voor jou is gereserveerd.
- Het kan gebeuren dat er nog andere maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld als je een infectie hebt. De verpleegkundige zal dit dan verder uitleggen.
Speelgoed, knuffels, boeken en electronica (spelcomputer, telefoon etc):
Zodra de strenge isolatie is gestart, moeten alle materialen (behalve bepaalde materialen van het ziekenhuis), die de kamer mee worden opgenomen vooraf worden schoongemaakt met alcohol 70% of worden uitgewassen (ook alles in de verpakking). De verpleegkundige geeft je hierover uitleg.
Speelgoed en materialen die niet glad en makkelijk schoon te maken zijn, mogen niet je kamer in. Je kan de verpleegkundige om verdere uitleg vragen over wat wel of niet je kamer mee mag worden opgenomen.
Electronica zoals telefoons, laptops en tablets neem je ,voordat je dit je kamer mee opneemt, af met een lichtvochtige microvezeldoek die je van de afdeling krijgt.
Van (strip)boeken wordt vooraf de kaft schoongemaakt met alcohol 70%. Tijdschriften mogen alleen je kamer in als deze nieuw zijn.
Niet alle knutselmaterialen zijn toegestaan. Je kan met de verpleegkundige of de medisch pedagogisch zorgverlener overleggen wat wel of niet mag.
Speelgoed en materialen die je kamer in elk geval niet in mogen zijn:
Speelgoed en materialen waarin water achterblijft zoals badspeeltjes.
Doorlaatbare materialen zoals bijvoorbeeld hout.
Planten en bloemen
Latex balonnen
Kartonnen transportverpakkingen zoals van een postpakket
Het is belangrijk dat de kamer schoon, opgeruimd en stofvrij gehouden wordt. Op je kamer staan opbergboxen waar je je speelgoed in opruimt.
Al het speelgoed, computers, telefoons worden elke week schoongemaakt door je ouders. Dit geldt niet voor spullen die je in de opbergbox of in de kast op je kamer opbergt. Hier kan dan namelijk geen stof bij komen.
Je knuffels moeten elke week worden uitgewassen. Het is dus fijn als je meerdere favoriete knuffels hebt.
Eten en drinken:
- Tijdens de strenge isolatie heb je een speciaal dieet en mag je niet alles eten en drinken. De diëtiste vertelt je hier meer over.
- Je ouders mogen eten en drinken op jouw kamer. Jij mag hier niet van eten/drinken en krijgt eigen eten/drinken aangeboden.
- Eten en drinken mag (geopend of opgewarmd) maar een beperkte tijd op je kamer staan (tip: zet de datum en het tijdstip van openen op de verpakking):
- Flesvoeding mag maximaal 2 uur op de kamer.
- Geopende pakken of flessen bronwater mogen maximaal 24 uur op de kamer. Je mag ook gewoon water uit de kraan drinken. Een beker (kraan)water dient na 4 uur te worden weggegooid.
- Gekoelde producten (zoals vleeswaren) mogen maximaal 2 uur buiten de koeling.
- Een warme maaltijd mag maximaal een half uur op je kamer staan en mag niet opnieuw worden opgewarmd.
- Geopende flesjes, blikjes, pakjes frisdrank en limonade die niet gekoeld bewaard hoeven te worden mogen maximaal 4 uur op je kamer staan.
- Limonade siroop en roosvicee mag maximaal 1 week op je kamer staan.
- Snoepjes in een open verpakking mogen maximaal 4 uur op je kamer blijven.
Wasvoorschriften:
Wassen:
- Kleding en knuffels op 60 graden wassen. Kwetsbare kleding mag op 40 graden gewassen worden.
- Er mag een normaal wasmiddel gebruikt worden.
- Tijdens de chemotherapie moet de kleding eerst met het spoelprogramma koud gewassen worden, daarna op 60 graden wassen.
Drogen:
- Handen wassen.
- Wasgoed direct vanuit de wasmachine in de droger doen.
- Kleding die binnen te drogen hangt, moet worden gestreken. Het binnen drogen van kleding mag niet op de patiëntenkamer.
Verpakken van kleding:
- De schone kleding moet in een schone plastic zak gedaan worden.
- De kleding wordt op de kamer in de kast bewaard.
- Het is handig om extra kleding setjes te hebben.
Als je ouders in het Ronald McDonald huis slapen en daar de was doen, dan doen ze een sticker op de wasmachine en droger met “svp niet aankomen”.
Meer informatie:
Wil je meer teruglezen over de opname voor een stamceltransplantatie? Lees dan de folder "Kinderstamceltransplantatie, opname stamceltransplantatie".