Patiëntenfolder

Uroflowmetrie bij kinderen

Om de oorzaak van de klachten van uw kind te achterhalen, wordt er een uroflowmetrie gedaan. Bij dit onderzoek wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine gemeten. Daarna wordt er bepaald hoeveel urine er in de blaas is achtergebleven door middel van een echografie.

Deze informatie is opgesteld door het WAKZ.

   

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het is belangrijk dat de blaas van uw kind vol is. Dit is nodig om tijdens het onderzoek vlot en ongehinderd te kunnen plassen. Uw kind kan het beste een tot twee uur voor het onderzoek een paar glazen water drinken, waarna uw kind moet proberen de plas op te houden tot het onderzoek. Lukt dit niet dan kan uw kind in de wachtkamer wat drinken. We wachten dan met het onderzoek totdat uw kind aandrang heeft om te plassen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

In de onderzoekskamer van de polikliniek Kindergeneeskunde staat een speciaal toilet waaraan meetapparatuur gekoppeld is. Deze apparatuur is draadloos verbonden met de computer. Uw kind gaat op het toilet zitten. De verpleegkundige geeft uw kind aanwijzingen wanneer het mag gaan plassen. De urine wordt opgevangen in een maatbeker. Een sensor meet de kracht van de straal. Hier merkt uw kind niets van. Meestal wordt de urine hierna opgestuurd naar het lab voor onderzoek. Het toilet staat achter een gordijn, zodat uw kind rustig en privé kan plassen. U mag er natuurlijk bij blijven als uw kind dat prettig vindt. Het is belangrijk dat uw kind goed uitplast.  

Als uw kind klaar is met plassen wordt er een echo van de blaas gemaakt om te bepalen hoeveel urine er in de blaas achtergebleven is. Uw kind komt op de behandeltafel liggen en mag de kleding aanhouden, alleen de onderbuik moet ontbloot worden. Om de geluidsgolven goed te geleiden krijgt uw kind een speciale gel op de buik. Dit voelt een beetje koud aan. Het onderzoek doet geen pijn. 

Zo ziet de toiletstoel eruit. Het gordijntje gaat dicht, niemand die je ziet!

Hier wordt een echografie gemaakt.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek neemt u weer plaats in de wachtkamer en wacht u tot u opgeroepen wordt door de dokter. Het resultaat van het onderzoek is direct zichtbaar in de computer en wordt met u besproken.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

U kunt contact opnemen via het volgende telefoonnummer is 071-5262811 / 071-5262822.

Ook kan u ons mailen: kindernefrologie@lumc.nl