Patiëntenfolder

PICC bij kinderen thuis

De arts van uw kind heeft besloten een perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter (PICC) te gebruiken voor intraveneuze therapie. In deze folder vindt u de leefregels voor uw kind rondom een PICC.

Deze informatie is opgesteld door het WAKZ.

Onze zorg

Wat is PICC bij kinderen thuis?

Wat is een PICC? 

Een PICC is een centraal veneuze katheter die in een ader in een van de armen (bij kleine kinderen ook wel in voet of enkel) wordt ingebracht en opgevoerd wordt tot meestal een plaats dicht bij het hart. Deze katheter is er in verschillende diktematen (Fr). 

Het voordeel van een PICC ten opzichte van een gewoon infuus, is dat het langer kan blijven zitten en uw kind dus niet steeds opnieuw geprikt moet worden. 

De PICC wordt ingebracht voor: 

  • Medicatie toedienen
  • Voeding en vocht toedienen
  • Afnemen van bloed (niet bij Fr 1 en 2) 
  • Bloed en bloedproducten toedienen (niet bij Fr 1 en 2) 
Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Hoe wordt een PICC lijn ingebracht? 

U krijgt altijd eerst uitleg van de anesthesioloog, de dokter die de lijn inbrengt. Hij/ zij zal dan met een soort filmpje (echo*) de bloedvaten in de armen van uw kind bekijken. Zo kan hij/zij zien welke maat er nodig is. Dit kan gewoon als uw kind wakker is.

Het plaatsen van een PICC lijn moet heel schoon gebeuren, dus zonder stoffen die uw kind ziek kunnen maken, steriel heet dat. Dit gebeurt op de operatiekamer.

Uw kind krijgt algehele narcose of diepe sedatie. Hiervoor moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent 6 uur vantevoren geen vast voedsel meer eten. Tot uw kind naar de operatiekamer gaat mag wel helder vocht worden gedronken. Tot 2 uur vantevoren is dit maximaal 3 ml/kg/uur. De verpleegkundige verteld hoeveel dit is voor uw kind.

Tijdens het plaatsen van de lijn wordt er een soort filmpje gemaakt, een echo*. Zo kan de dokter precies zien waar de lijn is. Ook heeft uw kind plakkers op de borstkas om een hartfilmpje te maken. Zo ziet de dokter of de lijn op de goede plek zit. ECG (Elektro Cardio Gram) noemen ze dit.

Als ouder gaat u mee naar de operatiekamer tot uw kind onder narcose is. Na afloop van de procedure wordt U naar uw kind op de uitslaapkamer gebracht. Het plaatsen van een PICC lijn duurt ongeveer 1 uur.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Hoe ziet de PICC lijn er uit?     

Maat: Fr 3, 4 en 5

Een klein gedeelte van de PICC is buiten het lichaam zichtbaar. In de arm zie je het buisje in de huid (de insteekplaats). De PICC-lijn zit daar vast met een witte pleister. Over de insteekopening en de witte pleister komt een doorzichtige, vochtwerende pleister.

De witte pleister houdt de PICC-lijn op zijn plaats (Statlock®). De doorzichtige pleister heeft een klein vierkantje met "chloorhexidine" in zit (Tegaderm CHG®). Dit zorgt ervoor dat er geen ziekmakende stoffen naar binnen gaan.

Gaat de pleister toch los, plak dan (dakpansgewijs) extra doorzichtige pleisters (zonder 'vierkantje') over de oude folie.

Op de polikliniek of door de thuiszorg wordt de pleister 1x per week vervangen. Ook spuit de verpleegkundige dan met wat vocht (NaCl 0,9%) de PICC-lijn door. Dit helpt tegen verstoppen.

Maat: Fr 1 en 2 => dit is een beetje anders

Op de PICC Fr 1 en 2 wordt alleen een doorzichtige pleister geplakt (Tegaderm®)

Deze PICC-lijn is erg dun. Bij het verwijderen van de pleister kan dan per ongeluk de lijn eruit gaan. Dit willen we niet. Daarom blijft de pleister gewoon zitten en wordt niet vervangen.

Er zit altijd een infuuspomp aangesloten. Hierdoor gaat er steeds een beetje vocht in de lijn. Dit voorkomt verstoppen. De lijn mag niet worden losgekoppeld.

Hoe ga ik thuis met een PICC om? 

Leefregels 

Wat mag uw kind wel

  • Douchen. Wel moet de PICC ruim worden ingewikkeld met huishoudfolie. 
    • Houdt het lichaamsdeel van uw kind met de PICC wel zoveel mogelijk buiten de douchestraal. 
  • In bad. MAAR houdt de arm of het been boven water. 

Wat mag uw kind niet

  • Zwemmen. 
  • Bloeddruk laten meten of bloed laten prikken aan de arm met de PICC. 
  • Til uw kind niet op onder de oksels bij een PICC lijn in de bovenarm. 

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

  • Bij de PICC-lijn ziet het rood of dik (zwelling) en de arm (of been) waarin de PICC zit voelt warm
  • Het doet pijn bij de PICC-lijn.
  • Koorts, de temperatuur is 38,5 °C of hoger
  • Er zit (meer) bloed of vocht bij de insteekopening onder de folie. 
  • De bionecteur (afsluitdopje) is los.
        Actie: controleer of de PICC is afgesloten met het klemmetje. Zo niet, doe dit dan alsnog.
  • Scheurtje in de lijn van de PICC, de lijn lekt vocht.
        Actie: schuif het klemmetje op de lijn boven het scheurtje en klem het daar af.
  • Als de lijn geheel of gedeeltelijk uit de arm komt.
        Actie: NIET terugduwen. Plak met een pleister de PICC vast op de arm. Als de PICC er helemaal uit is, druk dan de insteekplaats zo snel mogelijk af met een schoon gaasje.
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Neem eerst contact op met uw thuiszorgorganisatie. Zij zullen uw vragen beantwoorden. Als het nodig is bellen zij met het ziekenhuis. Daar hebben zij onderstaande gegevens voor nodig. 

Polikliniek kindergeneeskunde (J-6-S) => tijdens kantooruren: 071-526 28 22.

Buiten kantooruren, algemeen nummer LUMC: 071 526 91 11 (vragen naar dd kinderarts)