Patiëntenfolder

Cystoscopie

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit wordt gedaan met een cystoscoop, een dunne slang met camera. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Een cystoscopie kan verricht worden indien u bloed heeft geplast, bij verdenking van een afwijking van de blaas of plasbuis en bij plasklachten . In deze folder leggen we uit wat u kunt verwachten. 

Deze informatie is opgesteld door de polikliniek Urologie in het LUMC.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding

Voor een cystoscopie hoeft u geen speciale voorbereidingen te treffen. Voor het onderzoek wordt u gevraagd uit te plassen, de urine wordt zo nodig opgevangen voor onderzoek.

Ondanks het glijmiddel dat gebruikt wordt om de cystoscoop in te brengen, kan dit een vervelend gevoel geven, het doet geen pijn. Omdat uw blaas wordt gevuld met een steriele vloeistof kan u aandrang krijgen om te plassen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Het onderzoek

Tijdens dit onderzoek ligt u met ontbloot onderlijf op een behandeltafel met uw benen in beensteunen. We maken uw geslachtsdeel schoon met water en we spuiten glijmiddel in uw plasbuis.

Als dat is ingewerkt brengt de uroloog de dunne slang met camera via de plasbuis naar binnen tot in de blaas. Om de wand van de blaas goed te kunnen zien, laten we een steriele vloeistof in uw blaas lopen.

We onderzoeken uw blaaswand, de sluitspier, de wand van de plasbuis en (bij mannen) de doorgang in de prostaat. Zien we afwijkingen, dan laten we urine onderzoeken door het laboratorium of wordt er een operatie met u ingepland om stukjes weefsel te verzamelen voor onderzoek. Als er geen bijzonderheden zijn, hoort u dat meteen. Na afloop kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of fiets is geen probleem. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Bijwerkingen

Na het onderzoek kan het eerste uur en bij sommige patiënten gedurende enkele dagen een branderig gevoel bij het plassen bestaan. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk. Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt (1,5 tot 2 liter per dag). De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Wanneer u na de ingreep  klachten heeft,  veel pijn of koorts boven 38,5 graden of niet kunt plassen, dan verzoeken wij u het ziekenhuis te bellen, polikliniek Urologie  071-5262304 (buitenkantooruren wordt u automatisch doorgeschakeld naar de SEH).