Patiëntenfolder

Wat is Nucleaire Geneeskunde

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om diagnoses te stellen en behandelingen uit te voeren. In de meeste gevallen krijgt u de stof toegediend via een prik in de arm. Daarna maken we foto’s met speciale camera’s (gamma- of PET-camera). Zo kunnen we uw organen in beeld brengen en afwijkingen in weefsels zien. We gebruiken deze onderzoeksmethode vaak om goed- en kwaadaardige ziekten op te sporen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus en Oorheelkunde.

Onze zorg

Wat is Wat is Nucleaire Geneeskunde?

Wat zijn amandelen? 

De amandelen behoren tot het lymfekliersysteem en helpen bij het bestrijden van infecties. Ze houden ziekteverwekkers tegen en maken ze onschadelijk. Amandelen kunnen ontstoken raken. Ze zwellen dan op. Dat leidt tot slikklachten, keelpijn en koorts. Een chronische ontsteking kan leiden tot vermoeidheid, snurken, slechte eetlust en een slechte adem. 

De amandelen zijn slechts een klein onderdeel van het lymfekliersysteem. Bovendien zit er in de mond en de keel nog meer lymfeklierweefsel. Het verwijderen van de amandelen heeft daarom geen grote gevolgen voor het afweersysteem.

Voorbereiding
Het onderzoek / de behandeling

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Welke klachten kunnen amandelen geven? 

Amandelen kunnen ontstoken raken. Ze zwellen dan op. Dat leidt tot slikklachten, keelpijn en koorts. Meestal daalt de koorts na een dag of drie en verdwijnen daarna ook de andere symptomen. Het is mogelijk dat dit meerdere keren per jaar voorkomt. Een chronische ontsteking kan leiden tot vermoeidheid, snurken, slechte eetlust en een slechte adem. De neusamandel kan bij volwassenen klachten als snurken, door de neus praten en regelmatige verkoudheid veroorzaken.  

Is er kans op complicaties? 

Zoals bij iedere ingreep kunnen er complicaties optreden. Het grootste risico is een nabloeding, met name in de eerste 12 uur na de operatie. Meestal kan dit onder plaatselijke verdoving verholpen worden. De kans dat zo’n nabloeding ontstaat is echter klein. Landelijk keert slechts 1,5% van de patiënten binnen twee weken na de ingreep terug voor een heroperatie vanwege een nabloeding. Omdat volwassenen een grotere kans op een nabloeding hebben dan kinderen, blijven zij na de operatie meestal nog een dag. Om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat u geen bloedverdunnende middelen voor de ingreep gebruikt.

Meer informatie