Patiëntenfolder

Dagbehandeling

Op de Dagbehandeling worden patiënten opgenomen voor diverse behandelingen. Medicamenteuze behandelingen, diagnostische behandelingen en operatieve behandelingen. Deze behandelingen gelden voor bijna alle specialismen. De opnameduur varieert van 30 minuten tot 12 uur. De afdeling Dagbehandeling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 20.00 uur. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Dagbehandeling (DVBL).

Dag van opname 

Op de dag van opname meldt u zich bij de balie van de afdeling Dagbehandeling (route 684). Nadat u zich heeft aangemeld kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar uw kamer. De verpleegkundige voert een kort opnamegesprek met u over uw situatie. Ook ontvangt u informatie over het verloop van uw opname gedurende de dag. Tijdens het opnamegesprek is er voldoende ruimte voor al uw vragen.

Verdere informatie omtrent uw opname vindt u op de pagina
Voordat u naar het ziekenhuis gaat.

Wat neemt u mee naar het LUMC? 

Wilt u weten wat u moet meenemen als u opgenomen wordt? Bekijk dan de pagina Voordat u naar het ziekenhuis gaat.

Praktische informatie over uw opname 

Bezoektijden 

Naar aanleiding van de maatregelen betreft COVID-19 zijn de reguliere bezoektijden voor de afdeling Dagbehandeling tijdelijk aangepast. Komt u voor een diagnostische of operatieve behandeling dan mag u 1 bezoeker meenemen. Deze bezoeker mag samen met u in de wachtkamer wachten totdat u opgehaald wordt door de verpleegkundige. De bezoeker mag mee naar de kamer en mag aanwezig zijn tijdens het opnamegesprek. Na het opnamegesprek dient de bezoeker het LUMC zo spoedig mogelijk te verlaten. Pas wanneer uw behandeling klaar is en u met ontslag mag, mag de bezoeker u komen ophalen. De bezoeker mag dan naar de afdeling komen om u op te halen. Indien u goed ter been bent mag u ook zelfstandig de afdeling verlaten.

Helaas voor patiënten die een medicamenteuze behandeling ondergaan geldt de regel dat zij geen bezoek mogen meenemen tijdens hun behandeling op de afdeling Dagbehandeling.

Contactpersoon 

Tijdens het opnamegesprek vragen wij u een contactpersoon op te geven. Deze persoon wordt gebeld bij noodgevallen. Alleen deze contactpersoon mogen wij voorzien van informatie over uw situatie. Het is belangrijk dat uw contactpersoon bereikbaar is tijdens uw gehele opname in het LUMC, dus ook wanneer u op een andere afdeling zou worden opgenomen en/of worden overgeplaatst.

Waardevolle eigendommen 

Wij adviseren u geen waardevolle eigendommen mee te nemen naar het LUMC. Wanneer u wel waardevolle eigendommen bij u heeft, kunt u deze bij afwezigheid in het kluisje op de kamer doen.

Medicatie 

Het is belangrijk dat u uw eigen medicatie inneemt zoals u gewend bent. Tenzij uw behandelend arts u anders heeft geadviseerd. Voor sommige behandelingen mag u bepaalde medicatie niet innemen. Uw arts informeert u hierover. Als er bijzonderheden zijn met betrekking tot uw medicijngebruik zal dit ook vermeld worden in uw oproepbrief van het LUMC.
Wanneer u medicatie gebruikt, neemt u deze allemaal mee inclusief een recente medicatielijst van uw apotheek.

Kortingskaart parkeergarage 

Wanneer u gebruikt maakt van de parkeergarage en langer dan drie uur aaneengesloten geparkeerd staat, komt u in aanmerking voor de kortingsregeling. Vraag hiernaar bij de balie van de afdeling Dagbehandeling of bij de verpleging.

Rolstoelen 

U kunt een rolstoel gebruiken om van uw auto of de parkeerplaats naar de afdeling Dagbehandeling te komen. De rolstoelen staan bij de ingang van het ziekenhuis en in de parkeergarage op de begane grond. Voor de borg van de rolstoel heeft u een 2 euro munt nodig. De rolstoel kan gedurende uw opname op uw kamer blijven staan.

Sieraden en make-up tijdens operaties 

Wanneer u geopereerd wordt is het belangrijk om infecties te voorkomen. Uw huid moet zo schoon mogelijk zijn. Het beste kunt u op de dag van de opname ’s morgens thuis douchen. Gebruik geen make-up, nagellak en/of bodylotion. Het dragen van kunstnagels, gelnagels en gellak is niet toegestaan. Sieraden en piercings mag u tijdens de operatie niet dragen.
De kleur van de huid geeft onze zorgverleners tijdens uw opname belangrijke informatie over uw lichamelijke toestand. Gebruik daarom geen getinte dagcrème of foundation.

Informatie over behandelingen 

Hieronder vindt u informatie over de behandelingen die worden verricht op de afdeling Dagbehandeling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Tijdens het opnamegesprek is voldoende ruimte voor uw vragen en anders neemt u contact op met uw behandeld arts.

Medicamenteuze behandeling 

U komt op de afdeling Dagbehandeling voor een medicamenteuze behandeling. Dit betekent dat u medicijnen per infuus of injectie krijgt toegediend. Per medicijn verschilt de opnameduur. Uw verpleegkundige geeft tijdens het opnamegesprek informatie over de duur van de opname en welke mogelijke bijwerkingen u eventueel kunt verwachten.

CT-scan of  CT geleide punctie 

Wanneer u een CT-scan krijgt moet u 3 uur van tevoren nuchter zijn. Heldere vloeistoffen (dranken waar u doorheen kunt kijken) mogen wel. Denk hierbij aan thee, water en limonade. Indien u medicijnen gebruikt kunt u deze gewoon innemen.

Op de afdeling Dagbehandeling wordt u voorbereid op de CT-scan. Er wordt een infuusnaald ingebracht. U krijgt soms 1 uur van tevoren via het infuus een spoeling (pre-hydratie) toegediend. Soms moet u daarnaast ook 1 liter water (met eventueel contrastvloeistof) drinken. Het kan ook zijn dat u alleen 1 liter water (met eventueel contrastvloeistof) moet drinken en geen spoeling via het infuus toegediend krijgt. Het spoelen, ook wel pre-hydreren genoemd, is belangrijk om de nieren te beschermen.

Na de CT-scan mag u weer eten en drinken. Uw infuus, indien u dit heeft, wordt verwijderd door een verpleegkundige van de CT kamers. In principe mag u na de CT-scan vanuit de CT kamers met ontslag. U komt niet terug op de afdeling Dagbehandeling, tenzij anders is afgesproken. Wees u zelf hiervan bewust en neem al uw (waardevolle) spullen mee naar de CT-scan.

Wanneer u een CT geleide punctie heeft ondergaan moet u tenminste 2 uur bedrust houden. De nazorg ontvangt u op de afdeling Dagbehandeling. Pas na controle van de uitvoerend radioloog mag u met ontslag.
Omdat u (mogelijk) contrastvloeistof toegediend heeft gekregen moet u 2 á 3 dagen na de CT-scan bloed laten afnemen in het ziekenhuis ter controle van uw nierfunctie. Niet in alle gevallen is dit noodzakelijk. Meer informatie hierover ontvangt u van uw uitvoerend radioloog.  

Colonscopie 

Wanneer u een colonscopie ondergaat moet u op de dag van de opname nuchter zijn. Voorafgaande aan de colonscopie heeft u van uw behandelend arts informatie en instructie ontvangen betreft de darmvoorbereiding. Met de ontvangen recepten kunt u bij uw eigen apotheek de medicijnen afhalen. Uw apotheker zal u ook informeren over de te gebruiken middelen. Tijdens de dag van opname mag u alleen heldere vloeistoffen (dranken waar u doorheen kunt kijken). Na de scopie mag u weer eten en drinken. Als u zich goed voelt mag u met ontslag. Wanneer u nog geen poliafspraak heeft voor de uitslag, ontvangt u deze van de verpleegkundige of per post

Gastroscopie 

Wanneer u een gastroscopie ondergaat moet u op de dag van de opname nuchter zijn. Omdat u tijdens de ingreep een keelverdoving heeft gehad mag u minimaal 30 minuten niet eten en/of drinken. Dit in verband met mogelijk verslikken. Na dit half uur begint u eerst met een slok water, gaat dit goed dan mag u daarna langzaam uitbreiden.

Oogoperaties onder lokale verdoving

Wanneer u een operatie aan één van uw ogen moet ondergaan, moet u 2 uur van te voren aanwezig zijn op de afdeling Dagbehandeling. Voor dit type operatie hoeft u niet nuchter te zijn. De operatie vindt plaats onder lokale verdoving en niet onder algehele narcose.  Neem uw medicatie in zoals u gewend bent en neem uw medicijnen ook mee naar de afdeling. De operatie vindt plaats op de algemene operatiekamer of op de interventie unit. Tijdens de operatie krijgt u een lokale verdoving.

Operatie onder algehele narcose 

Wanneer u een operatie onder algehele narcose ondergaat is het belangrijk dat de avond en nacht na de operatie iemand bij u thuis aanwezig is. Deze persoon kan eventueel hulp inschakelen bij mogelijk complicaties. Denk hierbij aan een mogelijke nabloeding, ernstige pijn, misselijkheid en/of braken. Wanneer er niemand bij u aanwezig kan zijn de avond en de nacht na de operatie, kan uw operatie helaas niet doorgaan. U heeft namelijk niet de mogelijkheid om op de Dagbehandeling te overnachten.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u na 00.00 uur niet meer mag eten en drinken. Tenzij anders met u is afgesproken.

Bij terugkomst op de afdeling Dagbehandeling controleren wij uw vitale functies. Ook heeft u nog een gesprek met de arts die uw operatie heeft uitgevoerd. Pas na dit gesprek mag u met ontslag. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk pas aan het einde van de dag met ontslag kunt.

Tot 24 uur na de operatie mag u geen voertuig besturen, ook niet fietsen. Het is belangrijk dat u van tevoren het vervoer naar huis regelt. Reizen per openbaar vervoer raden wij af.
Wilt u meer weten over algehele narcose? Kijk dan op deze pagina
Anesthesie.

Operaties onder blokkade 

Wanneer u een operatie onder blokkade ondergaat, moet u nuchter zijn. U mag alleen heldere vloeistoffen (dranken waar u doorheen kunt kijken), denk hierbij aan thee, water en limonade. Het kan namelijk voorkomen dat uw operatie alsnog onder narcose moet plaatsvinden. Daarom is het belangrijk dat u nuchter bent.

Meestal vindt er nog een gesprek plaats met de arts die uw operatie heeft uitgevoerd. Dit is geen standaard procedure, het kan ook zijn dat de arts u op de polikliniek ziet of u belt. Indien de arts wel bij u langs komt, houdt u er dan rekening mee dat dit mogelijk aan het einde van de dag gebeurt en u hierna pas met ontslag kunt.

Tevreden? 

Wij hopen dat u tevreden bent over uw verblijf op de afdeling Dagbehandeling. Wanneer dit niet het geval is of als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verpleegkundige en/of uw behandelend arts.

Wij vinden patiënttevredenheid erg belangrijk. Bij de balie van de afdeling Dagbehandeling staat een zuil waar u de BeterMeter kunt invullen, ook kunt u de BeterMeter thuis online invullen. De vragenlijst is vrijwillig en anoniem. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen op de afdeling Dagbehandeling en hopen dat u een paar minuten de tijd neemt om ons te scoren. Alvast hartelijk dank!!

Vragen? 

Heeft u vragen over uw behandeling of vragen na uw ontslag uit het LUMC? Tot 24 uur na uw opname kunt u contact opnemen met de afdeling Dagbehandeling. De afdeling Dagbehandeling is bereikbaar van 8.30 uur tot 19.00 uur via telefoonnummer 071-5264469.

Buiten deze tijden belt u met het centrale nummer van het LUMC 071-5269111, zij verbinden u door met het betreffende dienstdoende specialisme.

24 uur na uw opname op de afdeling Dagbehandeling valt u weer onder uw behandelend specialisme. Bij vragen neemt u contact op met uw eigen polikliniek en/of uw behandelend arts. Zij helpen u graag verder.