Vijf toekenningen LUMC Junior PrincipaI Investigator Program 2025
Van linksboven naar rechtsonder: dr. Barnhoorn, dr. Loeff, dr. Murugan, dr. Hirschler en dr. Fu
&width=710&height=710)
Junior Principal Investigator program
Het programma biedt jaarlijks vijf talenten de mogelijkheid om een eigen onderzoeksrichting te ontwikkelen. Zij ontvangen hiervoor vier jaar lang ondersteuning vanuit het centrale onderzoeksbudget, met een totale bijdrage van €850.000 per persoon.
Voor het Junior PI Talentprogramma komen uitsluitend gepromoveerde onderzoekers in aanmerking die tot de top van hun vakgebied behoren. Hun onderzoek draagt aantoonbaar bij aan de LUMC-onderzoeksstrategie. Kandidaten zijn verbonden aan één of meer LUMC-thema’s en hebben via die route aansluiting gevonden bij de betrokken afdelingen. Zo is een warme en brede verwelkoming binnen het LUMC tot stand gekomen.
Vijf toekenningen in 2025
De eerste selectie van Junior PI's was dit jaar gericht op interne kandidaten. Een enthousiaste en breed samengestelde commissie boog zich over talloze sterke onderzoeksvoorstellen die via een open procedure waren ingediend. De commissie was onder de indruk van het aanwezige talent en stond voor de uitdagende taak om daaruit de vijf meest veelbelovende onderzoekers te selecteren. Na beoordeling van zowel het schriftelijke voorstel als het gesprek met de commissie, stellen wij met trots de eerste Junior PI's van het LUMC aan je voor:
Dr. Marieke Barnhoorn (afdeling MDLZ, thema Infection) gaat met het LUMC Junior PI Fellowship onderzoek doen naar nieuwe manieren om inflammatoire darmziekten (IBD) te behandelen. Ze richt zich vooral op complicaties zoals littekenvorming (fibrose) in de darm, die bij veel patiënten voor problemen zorgen. In haar onderzoek kijkt ze naar hoe bindweefselcellen in de darm beïnvloed kunnen worden. Het doel is om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, gebaseerd op natuurlijke stoffen die door wormen worden aangemaakt.
Dr. Edouard Fu (afdeling EPI, thema Cardiovascular) wil met zijn onderzoek de behandeling voor patiënten met hartfalen, type 2-diabetes en chronische nierschade beter afstemmen op het individu. Hij gebruikt enorme hoeveelheden gezondheidsdata en slimme analysetechnieken zoals causale machine learning om digitale hulpmiddelen te ontwikkelen. Daarmee kan hij per patiënt voorspellen hoe goed medicijnen, zoals Ozempic, zullen aanslaan. Zo helpt hij artsen en patiënten om samen betere, persoonlijke keuzes te maken.
Onze hersenen produceren dagelijks afvalstoffen maar hoe raken we die eigenlijk kwijt? Dr. Lydiane Hirschler (afdeling RADI, thema Neuroscience) onderzoekt hoe het brein zichzelf schoonhoudt, en wat er gebeurt als dat opruimsysteem hapert. De rol van hersenvocht (CSF), dat als een soort schoonmaakdienst door de hersenen stroomt, staat centraal in haar onderzoek. Hoe goed dit werkt, blijkt sterk afhankelijk van factoren als leefstijl, veroudering en hersenziektes zoals dementie. Door fundamenteel onderzoek te combineren met inzichten uit patiëntstudies, werkt ze aan nieuwe kennis die kan helpen om hersenaandoeningen in de toekomst te voorkomen of te vertragen.
Dr. Luuk Loeff (afdeling CCB, thema Immunity) onderzoekt hoe bacteriën zich verdedigen tegen virussen, door hun afweersystemen op moleculair niveau te bestuderen. Die kennis helpt bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, zoals het aanpassen van DNA in bacteriën of menselijke cellen, wat kan bijdragen aan de behandeling van erfelijke ziektes. Ook kan het leiden tot nieuwe manieren om bacteriën te bestrijden die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Zo levert zijn onderzoek een basis voor verdere ontwikkelingen in de geneeskunde en biotechnologie.
Dr. Rajagopal Murugan (afdeling LUCID, thema Infection) onderzoekt de rol die B-cellen spelen in de bescherming tegen infectieziekten. B-cellen zijn witte bloedcellen die antistoffen maken om indringers zoals parasieten, virussen en bacteriën te herkennen en onschadelijk te maken. Met zijn team onderzoekt hij welke processen zorgen voor een sterke en effectieve reactie van B-cellen. Die kennis helpt straks bij het ontwerpen van nieuwe vaccins.
Call LUMC Junior PI talent Program 2026
Ben jij een veelbelovende onderzoeker klaar om een eigen onderzoekslijn op te bouwen binnen het LUMC? Grijp je kans! De call voor het Junior Principal Investigator Program 2026 staat nu open. Meer informatie en voorwaarden vind je terug op de website van het LUMC.