Opnieuw platina ECMO-erkenning voor ic-zorg aan kinderen en volwassenen LUMC

17 november 2023
leestijd
Het LUMC heeft opnieuw de Platinum ELSO Award for Excellence in Life Support ontvangen voor het gezamenlijk ECMO-programma voor zorg aan kinderen en volwassenen met ernstig orgaanfalen. Nadat deze allerhoogste erkenning in 2020 voor het eerst werd toegekend, mag het umc deze ook de komende drie jaar voeren.

Naast directe zorg aan patiënten, heeft het LUMC sinds de start van het programma binnen en buiten het eigen ziekenhuis 500 zorgmedewerkers getraind in deze geavanceerde manier van levensreddende zorg.

ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) is gericht op ondersteuning voor falende orgaansystemen bij zuigelingen, kinderen en volwassenen, zoals acuut hart-long falen. Het geavanceerde systeem maakt gebruik van een hart-longmachine om het bloed buiten het lichaam van zuurstof te voorzien en geeft zo de longen en/of het hart de tijd om te genezen. “We zijn vereerd dat we opnieuw deze prestigieuze onderscheiding hebben gekregen voor de manier waarop wij met deze levensreddende apparatuur zorg aan patiënten leveren én medewerkers van binnen en buiten het LUMC hiervoor trainen”, reageert PP Roeleveld, hoofd van de kinder-IC van het LUMC. “De combinatie van deze ic-zorg aan zowel kinderen als volwassenen is uniek in Nederland. De Platinum Award erkent ons continue streven om op die manier de zorg voor onze patiënten te verbeteren.”

Samenwerking via verschillende disciplines

Bij ECMO-zorg zijn veel verschillende disciplines betrokken. “Het LUMC biedt deze zorg - aan in essentie de ziekste ic-patiënten - dankzij betrokkenheid en inzet van artsen, verpleegkundigen en medewerkers van de kinder- en volwassenen-IC, klinische perfusie, thoraxchirurgie, SEH en (kinder)cardiologie. De hernieuwde erkenning is dus echt het resultaat van een teameffort”, licht coördinator van het ECMO-programma Mascha van Gijlswijk toe. Carlos Elzo Kraemer is binnen de werkgroep verantwoordelijk voor het volwassen-programma, PP Roeleveld voor het kinder-programma en Eelco van Es vertegenwoordigt de klinische perfusie. “We vinden elkaar snel en eenvoudig. Zo kunnen we samen de beste zorg voor onze patiënten garanderen.”

Resultaat binnen en buiten het LUMC

De inzet en impact voor ECMO-zorg door het LUMC gaat verder dan de eigen medewerkers en patiënten. “We zetten ons ook in voor (internationaal) onderwijs en onderzoek. De afgelopen jaren hebben we bijna 500 zorgverleners getraind tijdens onze 3-daagse ECMO-cursus”, aldus Roeleveld. “De helft van deze groep komt uit centra buiten ons umc. Het LUMC draagt dus ook voor een belangrijk deel bij aan de ECMO-zorg in Nederland. Daarmee verbeteren we met elkaar de zorg voor ernstig kinder- en volwassen patiënten. Daar zijn we trots op.”

Opnieuw drie jaar platina Award of Excellence

De ELSO (Extracorporeal Life Support Organization) heeft de ELSO Award of Excellence in het leven geroepen om instellingen, zoals het LUMC, te onderscheiden die de richtlijnen voor ondersteuning van zuigelingen, kinderen en volwassenen met falende orgaansystemen, zoals acuut hart-long falen, goed toepassen. Het LUMC, dat in 2009 met het programma is gestart, ontving in 2017 als eerste umc in Nederland voor het gecombineerde volwassen- en kinderprogramma de Gouden ELSO Award of Excellence. In 2020 volgde hier als eerste in Nederland de platina erkenning voor, die nu dus voor drie jaar is verlengd. Voor het kinderprogramma heeft het Erasmus MC dit jaar ook de platina Award of Excellence voor drie jaar toegekend gekregen.